ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puterea de la Washington a decis impunerea de sancțiuni pentru încă 34 de indivizi și entități, din Rusia și Ucraina, în cadrul eforturilor de a exercita presiuni asupra Moscovei pentru ingerințele în criza ucraineană.

"Măsurile luate susțin angajamentul Statelor Unite de a căuta o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina prin menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei", a comunicat Departamentul american al Trezoreriei.

Americanii subliniază că vor menține sancțiunile până când Rusia va implementa deplin angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Minsk.

"Cerem inclusiv returnarea atribuțiilor Ucrainei pentru controlul asupra frontierei estice cu Rusia", precizează comunicatul.

Din cele 34 de persoane sau entități, 14 sunt bănuite de ”evaziune în formă agravantă”, între aceștia fiind incluși și doi membri ai fostei Administrații Viktor Ianukovici, anunță brandonsun.com.

 "Pe listă sunt inclusiv 14 indivizi și entități implicați în evitarea actualului regim de sancțiuni. (...) De asemenea, sunt separatiști care prezintă riscuri pentru securitatea și stabilitatea Ucrainei", precizează Departamentul Trezoreriei.

Reacția Moscovei a venit imediat după anunțul făcut de americani. Rusia susține că va analiza posibilitatea adoptării unor măsuri simetrice contra Statelor Unite, după decizia "neprietenoasă" de extindere a sancțiunilor, anunță Kremlinul, avertizând că atitudinea Washingtonului are un impact "devastator" asupra relațiilor bilaterale.

"Sancțiunile impuse marți de Statele Unite reprezintă continuarea atitudinii neprietenoase față de Rusia, o atitudine care are un impact devastator asupra relațiilor bilaterale", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"În mod evident, pe baza principiului reciprocității, partea rusă va analiza deciziile luate de Statele Unite și va lua în considerare posibilitatea introducerii unor măsuri de retorsiune", a adăugat Peskov, citat de agenția TASS.

Reprezentantul Președinției Rusiei a exprimat regret că, "în pofida necesității dezvoltării cooperării", Washingtonul continuă "politici contrare".

Conflictul separatist din sud-estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat cu cel puțin 9.000 de morți. Moscova este acuzată că oferă susținere insurgenților proruși din regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk.