Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) este hotărâtă să utilizeze arme chimice și va recurge probabil la acestea pe măsură ce forțele guvernamentale irakiene avansează spre Mosul, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului.

În urmă cu o săptămână, o rachetă care este posibil să fi avut încărcătură chimică a lovit baza militară de la Qayyara, unde staționează și trupe americane, reamintește agenția. Primele teste au indicat că era vorba de gaz muștar, dar ulterior probele s-au dovedit neconcludente, a declarat presei căpitanul de marină Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington.

El a precizat că SI nu are decât posibilități rudimentare de a transforma în armă substanțele iritant-vezicante. De obicei, militanții islamiști folosesc un amestec de pulbere chimică și ulei, care lasă urme caracteristice. „În general nu este o concentrație letală. Este mai mult un iritant, dar repet, nu considerăm acest lucru semnificativ din punct de vedere militar".

Potrivit lui Davis, gazul muștar utilizat în primul război mondial (n. red. — iperită) era mult mai periculos, dar forțele irakiene și americane trebuie să fie pregătite pentru atacuri cu arme chimice. Militarii Statelor Unite au pregătirea și echipamentul necesare și acționează pentru a pregăti și echipa corespunzător și trupele irakiene.

 

Pentagonul a anunțat că a trimis în Irak peste 50.000 de măști de gaze, din care 40.000 destinate forțelor de securitate irakiene.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews