ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA susțin că ar putea retrage o parte din trupele din Germania, pe fondul disputelor privind o misiune navală în Golful Persic și cheltuielile pentru apărare, relatează Deutsche Welle. Statele Unite iau în considerare retragerea unora dintre trupele staționate în Germania, Polonia fiind o posibilă destinație, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.


Criticile ambasadorului SUA la Berlin despre bugetul redus alocat de Germania sectorului apărării, însoțite de amenințarea că Washingtonul și-ar putea retrage trupele din această țară pentru a le muta în Polonia, a provocat agitație în rândul politicienilor germani, scrie vineri agenția DPA, după ce ambasadorul Richard Grenell i-a acordat acesteia un interviu în care a făcut respectivele afirmații aprobate apoi de președintele Donald Trump, care a lăudat Polonia pentru disponibilitatea ei de a finanța trupele americane.
 
„Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menținerea a peste 50.000 de soldați americani în Germania, germanii își cheltuiesc excedentul pe programe interne”, a afirmat Grenell în interviul în care a subscris declarației date în ziua precedentă de ambasadoarea SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, care a spus că "trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia”.

În replică, parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept ”total inacceptabile între aliați”, adăugând că Germania nu se va lăsa șantajată de SUA în această chestiune și că ”atitudinea de general care comandă” pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale.

Germania e țara europeană cu cel mai mare număr de trupe americane. 35.000 de soldați americani sunt staționați aici, împreună cu 17.000 de civili angajați de armata SUA. Locurile de muncă ale altor 12.000 de civili germani au legătură cu misiunea militară americană.