SUA susțin că ar putea retrage o parte din trupele din Germania, pe fondul disputelor privind o misiune navală în Golful Persic și cheltuielile pentru apărare, relatează Deutsche Welle. Statele Unite iau în considerare retragerea unora dintre trupele staționate în Germania, Polonia fiind o posibilă destinație, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.


Criticile ambasadorului SUA la Berlin despre bugetul redus alocat de Germania sectorului apărării, însoțite de amenințarea că Washingtonul și-ar putea retrage trupele din această țară pentru a le muta în Polonia, a provocat agitație în rândul politicienilor germani, scrie vineri agenția DPA, după ce ambasadorul Richard Grenell i-a acordat acesteia un interviu în care a făcut respectivele afirmații aprobate apoi de președintele Donald Trump, care a lăudat Polonia pentru disponibilitatea ei de a finanța trupele americane.
 
„Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menținerea a peste 50.000 de soldați americani în Germania, germanii își cheltuiesc excedentul pe programe interne”, a afirmat Grenell în interviul în care a subscris declarației date în ziua precedentă de ambasadoarea SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, care a spus că "trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia”.

În replică, parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept ”total inacceptabile între aliați”, adăugând că Germania nu se va lăsa șantajată de SUA în această chestiune și că ”atitudinea de general care comandă” pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale.

Germania e țara europeană cu cel mai mare număr de trupe americane. 35.000 de soldați americani sunt staționați aici, împreună cu 17.000 de civili angajați de armata SUA. Locurile de muncă ale altor 12.000 de civili germani au legătură cu misiunea militară americană.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews