ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce președintele Trump spune că vrea să retragă trupele SUA din Siria, armata americană plănuiește să trimită un contingent suplimentar, pentru a asigura un punct de sprijin în nordul țării sfâșiate de război. Cel puțin așa susține agenția de presă de stat turcă Anadolu.
 
 
„Vreau să ieșim, vreau să aduc trupele acasă, vreau să încep reconstruirea națiunii noastre”, a declarat președintele american Donald Trump, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, cu liderii țărilor baltice, menționând că  „misiunea inițială”, de înfrângere a teroriștilor ISIS în Siria este „aproape finalizată”.

Agenția de presă turcă Anadolu, controlată de stat, susține însă că SUA intenționează să înființeze două noi baze militare în orașul sirian Manbij, scrie ahvalnews.com.

Potrivit unor surse „de încredere” citate de agenția turcă, aproximativ 300 de militari americani în vehicule blindate au sosit deja în zonă, aducând  cu ei materiale de construcție pentru ridicarea unei baze militare, la 8 km de  râul Sajur. Se presupune că o a doua bază urmează să fie construită la 4 km   la sud de Dadat.

Informațiile celor de la Anadolu au apărut după ce CNN anunța că armata americană lucrează la planul de a trimite zeci de trupe suplimentare în nordul Siriei.

Forțele democratice siriene (SDF), sprijinite de SUA, au pus preluat controlul asupra orașului Manbij din mâinile jihadiștilor Statului Islamic, în august 2016. Turcia consideră însă unitățile de protecție a populației (YPG), milițiile kurde siriane care alcătuiesc în cea mai mare parte SDF, drept o prelungire Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se află în conflict cu Turcia de peste 30 de ani. În ciuda reacțiilor Turciei,  Statele Unite continuă să sprijine SDF, ca cea mai eficientă forță terestră pentru a lupta împotriva ISIS. Washingtonul declară că ofensiva Turciei împotriva YPG subminează lupta împotriva  ISIS, în timp ce Ankara cere Pentagonului să pună capăt sprijinului acordat kurzilor YPG.