Departamentul american al Apărării a anunțat luni, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, informează Mediafax

Testul a fost efectuat duminică (luni dimineață, ora României) de pe Insula San Nicolas (California) din Oceanul Pacific. Pentagonul a anunțat că racheta a atins ținta stabilită, la peste 500 de kilometri distanță, potrivit agenției de presă Reuters.

Racheta testată a folosit un sistem de lansare de tip MK41, nefiind însă vorba de aceeași versiune ca cea instalată la baza antirachetă din România sau ca cea care urmează să fie montată în Polonia.

„Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deși este primul test în această combinație, Rusia în mod sigur va susține că se confirmă acuzațiile sale”, a afirmat expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociației pentru Controlul Armamentului.

În urmă cu câteva luni, Rusia îl convocase pe atașatul militar al SUA pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), printre măsurile dorite de ruși numărându-se și distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite și în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România, care urmează să fie amplasat și în Polonia.

Administrația Vladimir Putin a criticat în repetate rânduri inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă în Europa de Est sub umbrela NATO sau de a monta un sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțineau că instalațiile antirachetă din Europa sunt exclusiv defensive și nu sunt legate de temeri venite din direcția Rusiei, ci de amenințările dinspre Iran și Orientul Mijlociu, în timp ce sistemul din Coreea de Sud ar fi destinat protejării de pericolul nuclear nord-coreean. 

Relațiile dintre Federația Rusă și Occident au suferit deteriorări, pe fondul conflictelor din Ucraina și Siria, precum și în urma retragerii SUA din Tratatul INF (al forțelor nucleare cu rază intermediară de acțiune).


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews