ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe măsură ce reputația militanților care au legătură cu organizația Căștile Albe continuă să se prăbușească, se pare că însuși Departamentul de Stat al Statelor Unite începe să se răzgândească în privința sprijinirii grupului, anunțând că, pentru moment, nu îl va mai finanța.

Cu mai puțin de două luni în urmă, Departamentul de Stat a găzduit membri ai controversatei organizații Căștile Albe din Siria într-un cunoscut club american. La momentul respectiv, grupul umanitar a fost lăudat pentru salvarea de vieți omenești în Siria.
 
Acum nu mai primesc niciun fel de finanțare din partea Statelor Unite, deoarece Departamentul de Stat spune că sprijinul este„în curs de evaluare activă”, anunță cbsnews.

Statele Unite contribuiau cu aproximativ o treime din finanțarea globală a grupării pe care Rusia și regimul Assad o acuză că a falsificat imagini pentru a pune în seama guvernului de la Damasc o serie de atrocități.

„Este o evoluție foarte îngrijorătoare”, a declarat un oficial din organizația Căștile Albe. „În cele din urmă, acest lucru va avea un impact negativ asupra capacității lucrătorilor umanitari de a salva vieți”, afirmă el.

Informația vine în contextul controverselor majore legate de cei de la Căștile Albe, după ce locuitorii din Douma, Siria, au depus mărturie la Haga, la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Audierea s-a axat pe presupusul atac chimic care a fost folosit drept justificare pentru loviturile aeriene din 14 aprilie ale SUA, Angliei și Franței asupra unor ținte din Siria.

Într-o conferință de presă care a urmat audierii, personalul spitalului din Douma și Hassan Diab, un băiat în ​​vârstă de 11 ani, care apare într-o filmare tulburătoare despre Căștile Albe în urma presupusului atac, a declarat că nu au fost semne ale unui atac chimic la vremea respectivă, comis de regimul Assad și că videoclipul cu copii intoxicați cu gaze otrăvitoare a fost pus în scenă.

„Căștile Albe” sunt o organizație care acționează în Siria și oferă asistență de urgență celor răniți în bombardamente sau prinși sub dărâmăturile clădirilor distruse. Presa a dezvăluit însă că a fost creată de serviciile secrete britanice, finanțată și antrenată de oamenii din MI6,  CIA și de unele regimuri din Golf. Are legături cu grupări afiliate rețelei Al Qaida, mulți dintre voluntari fiind racolați chiar din rândul acestor grupări.