ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite și aliații lor au menajat acele grupări pe care le-au calificat drept teroriste - cum ar fi Statul Islamic sau Frontul al-Nusra - în speranța că ele vor reuși să-l înlăture de la putere pe președintele sirian Bashar al-Assad, a declarat marți la o conferință de presă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția DPA.
 
Conform șefului diplomației ruse, SUA au evitat să desfășoare acțiuni militare puternice împotriva Statului Islamic sau Frontului al-Nusra pentru ca aceste grupări să-și poată conserva capacități militare pe care să le folosească împotriva trupelor președintelui Assad.

Lavrov a subliniat că al-Qaida a fost creată cu ajutorul resurselor oferite de SUA mujahedinilor în timpul războiului din Afganistan în anii '80, iar gruparea Statul Islamic a apărut în timpul ocupației SUA în Irak în anul 2003.

SUA, Turcia și unele state arabe susțin în prezent grupările rebele — altele decât cele jihadiste — care încearcă să-l înlăture de la putere pe președintele Assad și acuză trupele acestuia de crime împotriva umanității. De asemenea, SUA conduc o coaliția antijihadistă care în Irak a ajutat prin raiduri aeriene și alte forme de sprijin trupele irakiene și cele kurde să recucerească o parte din teritoriile ocupate de gruparea Statul Islamic.

La conferința de presă desfășurată marți, Lavrov și-a exprimat speranță că Rusia și SUA își vor spori cooperarea în combaterea terorismului după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. În acest context, șeful diplomației ruse a anunțat invitarea SUA la negocierile de pace privind Siria, care vor începe luni la Astana (capitala Kazahstanului) și vor fi mediate de Rusia și Turcia.