ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au folosit cu succes dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a face modificări substanțiale ale unei rezoluții privind violența sexuală pe timp de război. Evitând astfel încurajarea unor organizații care sprijină avortul în zone de conflict.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marți o rezoluție menită să facă dreptate victimelor violențelor sexuale în timpul conflictelor armate.
 
Proiectul de rezoluție al Germaniei dorea înființarea unui grup de lucru oficial, punerea în funcțiune a unui „mecanism” pentru a ajuta la aducerea celor vinovați în fața justiției și dezvoltarea protecției pentru victime, recunoscându-le drepturile pe plan sexual și reproductiv.  SUA s-au opus pasajului care se referea la drepturile pe plan sexual și reproductiv, temându-se că acest lucru ar putea constitui o încurajare a avorturilor.
 
Modificată așa cum a dorit America, rezoluția a trecut. Rusia și China s-au abținut de la vot, scrie BBC.

Ambasadorul francez al ONU, Francois Delattre, a denunțat decizia de a exclude referirea la sănătatea sexuală, spunând că aceasta subminează demnitatea femeilor.

Fraza eliminată din textul rezoluției  este următoarea: „Recunoscând importanța acordării asistenței în timp util supraviețuitorilor violențelor sexuale, entitățile și angajații Organizației Națiunilor Unite sunt îndemnați să furnizeze servicii de sănătate nediscriminatorii și cuprinzătoare, în conformitate cu Rezoluția 2106”.

Fraza a fost considerată un compromis dintr-o versiune anterioară, care a inclus o descriere mai detaliată a serviciilor de sănătate ”inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, sprijinul psihosocial, legal și mijloacele de trai”.