ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE. 23.00 Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a salutat într-un mesaj pe Twitter "inteligența" președintelui rus, Vladimir Putin, la mai puțin de 24 de ore după sancțiunile impuse Moscovei de președintele Barack Obama, transmite AFP.

"Bine jucat (din partea lui V. Putin) în legătură cu amânarea — Am știut întotdeauna că este foarte inteligent!", a scris viitorul președinte american. 

ACTUALIZARE 16.57 Președintele Vladimir Putin  a anunțat că a respins propunerea înaintată de ministrul său de Externe, aceea prin care se cerea expulzarea a 35 de diplomați americani, ca răspuns la măsura luată de SUA. 
Putin spune că decizia lui Obama a fost menită să provoace o reacție, dar "Rusia nu va mușca din momeală".

"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri de retaliere, dar nu ne vom coborî nivelul acestei diplomații iresponsabile, de bucătărie. Vom continua să luăm măsuri pentru restabilirea relațiilor ruso-americane, bazate pe politica adoptată de noul președinte ales, Donald Trump", a declarat liderul de la Kremlin, citat de RIA Novosti.

Putin a menționat că spre deosebire de administrația Obama, Rusia nu va lua în colimator diplomați străini sau familiile acestora, înainte de Anul Nou.
 
Mai mult decât atât, Putin i-a invitat pe copiii diplomaților americani să petreacă Anul Nou la Kremlin, informează agenția Tass.

ACTUALIZARE. 23. 25  Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea anula deciziile anunțate joi de administrația Obama în ceea ce privește Rusia și, după ce va deveni președinte în exercițiu, le-ar putea permite diplomaților ruși expulzați să revină în SUA, a declarat pentru Reuters un înalt oficial american care a dorit să își păstreze anonimatul.
 
ACTUALIZARE 22.00 Statele Unite expulzează 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blochează accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland, transmite Reuters, care citează surse oficiale americane care au dorit să își păstreze anonimatul. Informația a fost confirmată joi și de Departamentul de Stat.
 
Stirea initiala

Acuzatiile aduse Rusiei, de implicare în alegerile din SUA, lucru care l-ar fi favorizat pe Donald Trump, râmâne un subiect pe agenda administratiei Obama. Care, sustine presa americana, este gata sa treaca la represalii împotriva Moscovei.

Administratia Obama se pregateste sa anunte, începând cu ziua de joi, o serie de represalii împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în alegerile din Statele Unite, potrivit unor oficiali americani la curent cu aceste planuri, relateaza CNN, conform Mediafax.

Actiunile ar putea include sanctiuni extinse si masuri de ordin diplomatic, au spus oficiali, în ceea ce Administratia considera un raspuns proportional la o operatiune rusa ce a mers dincolo de activitatile de atac cibernetic comune între natiuni.

Rusia va raspunde oricaror "msuri ostile" pe care Statele Unite le-ar putea lua drept raspuns la acuzatii de accesare ilegala a retelelor computerizate în timpul alegerilor din 2016, potrivit unui oficial rus.

Unele dintre masuri ar putea consta în numirea unor indivizi implicati într-o campanie rusa de dezimformare si despre care oficiali ai agentiilor de informatii americane spun ca au folosit informatii sustrase ilegal de la majoritatea organizatiilor Partidului Democrat si de la oficiali din cadrul acestuia pentru a ataca campania prezidentiala a lui Hillary Clinton.