ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asistăm poate la cea mai violentă campanie electorală în SUA din ultimii 30 de ani. Trump nu își mai ține mitingul în Chicago pentru că este anunțat de faptul că vor fi victime. Protestatari profesioniști, un fel de Miliția Spirituală a lui Soros de la noi, fac tărăboi si creează conflicte peste tot unde e prezent.

Este oare un tip de anarhie spre care este împinsă America? Ascensiunea lui Trump trebuie să fie oprită și căile prin care se realizează asta pot lua o turnură complet neașteptată.
Însă Cutia Pandorei a fost deschisă.
Foarte mulți americani îl văd pe Trump ca pe un eliberator de sub jugul infecției ideologice denumită Corectitudine Politică, chiar dacă sunt conștienți de excentricitatea personajului. În plus, nu mai cred deloc - iar acest fenomen se întâmplă și la noi - în mass media mainstream. Care, pur și simplu, îl toacă pe Donald. Dar cu cât îl lovesc mai puternic, cu atât îi cresc nivelul de simpatie în populație.

Așa pot să-mi explic și anumite schimbări din peisajul politic românesc: cred că sunt forțe conservatoare din SUA care se opun modului aberant în care Hegemonul reușește să devină indezirabil în state care erau funciar pro-americane, printr-o politică externă dirijată exclusiv de corporații, care își poartă prin ambasade un război împotriva fundamentelor creștine ce au structurat comunitățile europene.

Va fi extrem de interesant ce se va întâmpla în continuare, mai ales pe fondul unui marasm mondial ce i se datorează în mare parte: Orientul Mijlociu și N. Africii este devastat datorită unei politici externe fără orizont, migranții rezultați forțează granițele Europei - un continent despiritualizat și castrat de multiculturalism -, crizele economice pornite tot de la băncile americane prin celebrele bule financiare au pauperizat clasa de mijloc și au îmbogățit bogații, China își cere un statut de forță determinantă în Pacific și împreună cu Rusia contesta Noua Ordine Mondială unipolară șamd.

Actualele alegeri prezidențiale din SUA au o miza pe care nu ne-o putem încă descrie suficient de limpede. Însuși Papa Francisc a intervenit împotriva lui Trump. Ele par a reprezenta o răscruce în care elitele bancar-corporatiste neoliberale își joacă ultima carte, iar aceasta se cheamă Hillary Clinton.
Tot ceea ce le stă în cale este un self made man ultra-bogat, care vine pe un mare val de simpatie populară si este sprijinit chiar de personalități, ultimul fiind blajinul doctor Ben Carson, un candidat creștin extrem de iubit de americani.

Rămâne de văzut care va fi rezultatul în acest conflict evident dintre elitele care dictează politica americană de după asasinarea președintelui Kennedy și poporul care a fost de prea multe ori victima unor direcții culturale si economice pe care nu și le dorește.
Un exemplu rapid este faptul că din 31 de state ale SUA în care au avut loc referendumuri pentru căsătorie, în absolut toate cetățenii au decis că doar uniunea bărbat și femeie poate fi numită astfel, dar Curtea Supremă a impus de curând, prin cinci judecatori, "familia" homosexuală în toată Confederația, iar aceasta accentuează politica dusă în Imperiu.

Are vreo șansă cabotinul Trump, cu freza sa bizară și cu un discurs simplu, care frizează xenofobia și calcă în picioare tot edificiul corect politic (a și anunțat că de acum încolo la Casa Albă se va spune în iarnă "Crăciun Fericit", în locul urării oficiale...corecte, "Vacanță fericită"), un om care a sprijinit financiar candidați în ultimile decenii iar acum își joacă averea contra unui establishement foarte bine consolidat; are el șanse să câștige?

Ca să dăm un răspuns va trebui să vedem care este sistemul de vot american. Care are un sistem de alegere a presedintelui indirect, prin electori (538 la număr), astfel încât este posibil ca președintele (implicit vicepreședintele) să fie ales FĂRĂ să obțină majoritatea absolută a sufragiilor populației, așa cum s-a întâmplat recent, în 2000, dar și în alte trei cazuri din istoria Statelor Unite.

Oricum, vom avea parte de situații inedite, care, dată fiind forța actuală a imperiului clădit de SUA, vor avea reverberații până în copca eschimosului din care așteaptă să-i vină hrana.