Washingtonul intenționează să ridice scutirea de viză de care beneficiază cetățenii Ungariei după descoperirea unei fraude ce a permis titularilor de pașapoarte ungare sa intre în Statele Unite sub identități false, au informat joi mass-media ungare și americane.


Un „defect" în sistemul de atribuire de pașapoarte în Ungaria a condus la „încălcări ale securității„, au declarat responsabili americani citați într-un articol scris în comun de Washington Post și Direkt 36, un site ungar de jurnalism de investigație, conform Agerpres.

Peste un milion de persoane au dobândit cetățenia ungară începând din 2011 datorită unui proces de naturalizare accelerat stabilit de guvernul naționalist al lui Viktor Orban, la putere din 2010.

Majoritatea provin din țările vecine unde trăiește o minoritate maghiară de două milioane de persoane, rezultatul unui tratat semnat după Primul Război Mondial ce a retrasat frontierele Ungariei, notează AFP.

Potrivit unui document al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA obținut de Washington Post, "circa 700 de persoane non-maghiare au obținut în mod fraudulos pașapoarte ungare autentice și au luat identitatea titularilor originali ai acestor pașapoarte".

65 dintre ele au intrat în Statele Unite și au obținut permisul de ședere fără viză de trei luni acordat cetățenilor din 38 de țări.

Departamentul se teme că criminali, inclusiv teroriști islamiști și spioni ruși, ar fi putut cumpăra aceste pașapoarte.

Ungaria a fost avertizată că ar putea fi "exclusă" din programul de scutire de viză dacă problema nu este rezolvată.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews