SUA majorează cu 25% tarifele vamale pentru vinul francez, brânza italiană și whisky-ul scoțian ca răspuns la o măsură similară impusă de Uniunea Europeană pentru aeronavele mari produse dincolo de Atlantic, relatează Euronews.

Lista administrației Trump mai include articole din cașmir, îmbrăcăminte din lână, precum și unele măsline sau mezeluri din carne porc produse în UE.

Organizația Mondială a Comerțului a dat voie Statelor Unite să impună tarife vamale suplimentare pentru produse provenind din Europa, din cauza subvențiilor ilegale acordate Airbus de Uniunea Europeană.

După victoria de la OMC, administrația Trump a anunțat că va impune tarife pe o serie de produse europene, printre care aeronave din Franța, Germania, Spania sau Marea Britanie (care vor fi taxate cu 10%), dar și 25% asupra whisky-ului single malt din Scoția și Irlanda, cafelei și anumitor unelte din Germania, pentru brânzeturi și ulei de măsline din Germania, Spania și Marea Britanie, produse din carne de porc, unt și iaurt din mai multe state europene.

Practic, sunt țintite în special cele patru țări care formează consorțiul Airbus, care, potrivit verdictului dat de Organizația Mondială a Comerțului, ar fi primit subvenții neconforme cu regulile organizației.

Uniunea Europeană și SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing.

Trump acuză de mult „practicile comerciale incorecte” ale UE, dar părea că a ajuns la o înțelegere cu Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, pentru negocierea unui amplu tratat comercial.

Potrivit CNBC, SUA a exportat anul trecut produse în valoare de 319 miliarde de dolari în UE, care este cea mai mare piață pentru produsele americane. Importurile SUA din UE auu fost de 488 miliarde de dolari în 2018, iar statele europene sunt, combinat, al doilea furnizor de produse pentru piața americană, după China.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews