SUA au confirmat miercuri că nu vor furniza avioane F-35 Turciei din cauza achiziționării de către această țară de rachete rusești S-400 care, potrivit Washingtonului, „vor servi la descoperirea” unor secrete tehnologice ale acestui tip de avion american, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Washingtonul va continua să coopereze cu Ankara în pofida „impactului negativ asupra interoperabilității Turciei” cu NATO, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Președintele american Donald Trump a insistat marți asupra „bunelor relații” dintre Washington și Ankara după primele livrări de componente ale sistemelor rusești de apărare aeriană S-400 în Turcia și pe care SUA le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO, notează AFP și Reuters.

Pentagonul i-a dat în mod oficial, la începutul lui iunie, un ultimatum Ankarei, acordându-i termen până la 31 iulie ca să renunțe la sistemele de apărare ruse, sub atenționarea că va fi exclusă total din programul F-35 la care Turcia participă.

Washingtonul consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.

Turcia a reacționat la decizia SUA afirmând că este o greșeală care ar putea crea „răni ireparabile în relațiile noastre strategice”, după cum a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara.

Aceeași sursă a precizat că grijile americane privind o eventuală compromitere a securității NATO prin achiziționarea sistemelor rusești sunt „invalide”.

„Cerem Statelor Unite să revină asupra acestei greșeli care ar putea cauza răni ireparabile în relațiile noastre strategice”, afirmă comunicatul.

„Acest pas unilateral este incompatibil cu spiritul alianței și nu se bazează pe nicio justificare legitimă”, precizează MAE turc.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews