ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA au confirmat miercuri că nu vor furniza avioane F-35 Turciei din cauza achiziționării de către această țară de rachete rusești S-400 care, potrivit Washingtonului, „vor servi la descoperirea” unor secrete tehnologice ale acestui tip de avion american, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Washingtonul va continua să coopereze cu Ankara în pofida „impactului negativ asupra interoperabilității Turciei” cu NATO, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Președintele american Donald Trump a insistat marți asupra „bunelor relații” dintre Washington și Ankara după primele livrări de componente ale sistemelor rusești de apărare aeriană S-400 în Turcia și pe care SUA le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO, notează AFP și Reuters.

Pentagonul i-a dat în mod oficial, la începutul lui iunie, un ultimatum Ankarei, acordându-i termen până la 31 iulie ca să renunțe la sistemele de apărare ruse, sub atenționarea că va fi exclusă total din programul F-35 la care Turcia participă.

Washingtonul consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.

Turcia a reacționat la decizia SUA afirmând că este o greșeală care ar putea crea „răni ireparabile în relațiile noastre strategice”, după cum a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara.

Aceeași sursă a precizat că grijile americane privind o eventuală compromitere a securității NATO prin achiziționarea sistemelor rusești sunt „invalide”.

„Cerem Statelor Unite să revină asupra acestei greșeli care ar putea cauza răni ireparabile în relațiile noastre strategice”, afirmă comunicatul.

„Acest pas unilateral este incompatibil cu spiritul alianței și nu se bazează pe nicio justificare legitimă”, precizează MAE turc.