ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul sârb„Blic” susține că Statele Unite ar fi făcut Belgradului o propunere de nerefuzat: să recunoască independența Kosovo, iar în schimb americanii să aducă cele mai mari companii din lume în Serbia. Publicația adaugă că trocul propus de americani a fost refuzat de Belgrad, scrie site-ul B92.

Cotidianul „Blic” mai scrie, de asemenea, că trimisul special al SUA pentru Kosovo, Richard Grenell, a instruit recent Belgradul și Pristina să ajungă la un acord privind recunoașterea reciprocă, urmând a primi în schimb un „premiu economic”generos,  sub forma unei conferințe de investiții care ar urma să fie organizată. Oficialul american ar fi promis că va invita cele mai mari companii din lume să investească în Serbia. Propunere care, „așa cum era de așteptat, a fost respinsă la Belgrad”, susține ziarul sârb.


Nici nu avea cum să vină un alt răspuns câtă vreme președintele sârb Aleksandar Vucici este destul de rezervat atunci când vine vorba de conferințe internaționale pe tema Kosovo, idee care trebuie să fie independentă de cea investițională, subliniind că, dacă ar avea loc o astfel de manifestare, la ea ar trebui să participe toate marile puteri mondiale. 

Cotidianul „Blic” apreciază că se constată o schimbare clară în tactica americană în ceea ce privește Kosovo. Astfel, Statele Unite, care până de curând au susținut ideea „nodului kosovar prin divizare sau demarcație”, au condiționat din nou Serbia în privința recunoașterii fostei provincii sârbe, lucru evident în timpul vizitei recente a lui Grenell la Belgrad.

Ziarul a mai adăugat că, având în vedere dezacordurile dintre Berlin și Paris, Washingtonul ar dori să scoată UE din joc și să preia soluția finală a acestei probleme.

Entitatea Kosovo, care are o populație de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenței în anul 2008.
Washingtonul rămâne insă cel mai semnificativ susținător al fostei provincii sârbe Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar.

Germania a promis în repetate rânduri că va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut-o, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.