Statele Unite au anunțat o lungă listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei aflate în centrul unei dispute diplomatico-judiciare, dar și a gigantului chinez din domeniul telecomunicațiilor, în două dosare care riscă să sporească tensiunile dintre Washington și Beijing, relatează AFP. Grupul chinez de telecomunicații a negat acuzațiile lansate de la Washington, iar purtătorul de cuvânt al guvernului de la Beijing a subliniat că în spatele acuzațiilor lansate de SUA există ”motivații politice”, cu scopul de a lovi anumite companii chineze.

Departamentul american al Justiției a dezvăluit 13 capete de acuzare, legate de încălcarea sancțiunilor americane impuse Iranului, împotriva grupului chinez și a directoarei sale financiare, Meng Wanzhou, arestată în Canada la cererea anchetatorilor americani.

În paralel, ministerul a inculpat două filiale ale Huawei, în special pentru asociere cu infractori pentru a fura secrete industriale, și anume tehnologii celulare în detrimentul americanului T-Mobile. În total, aceste două filiale - Huawei Device Co., Ltd și Huawei Device Co. USA - sunt vizate de zece capete de acuzare.

„Aceste două serii de inculpări dezvăluie acțiunile rușinoase și persistente ale Huawei pentru a exploata companiile și instituțiile financiare americane și pentru a amenința concurența mondială liberă și echitabilă", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Arestarea la începutul lui decembrie la Vancouver a lui Meng Wanzhou a provocat tensiuni între Statele Unite și Canada, pe de o parte, și China, pe de altă parte.

În libertate supravegheată, responsabila Huawei urmează să apară în curând în fața unui judecător canadian în cadrul procedurii de extrădare lansate de Statele Unite. Washingtonul a confirmat că o cerere oficială de extrădare va fi prezentată înainte de termenul limită de la 30 ianuarie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews