ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au anunțat o lungă listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei aflate în centrul unei dispute diplomatico-judiciare, dar și a gigantului chinez din domeniul telecomunicațiilor, în două dosare care riscă să sporească tensiunile dintre Washington și Beijing, relatează AFP. Grupul chinez de telecomunicații a negat acuzațiile lansate de la Washington, iar purtătorul de cuvânt al guvernului de la Beijing a subliniat că în spatele acuzațiilor lansate de SUA există ”motivații politice”, cu scopul de a lovi anumite companii chineze.

Departamentul american al Justiției a dezvăluit 13 capete de acuzare, legate de încălcarea sancțiunilor americane impuse Iranului, împotriva grupului chinez și a directoarei sale financiare, Meng Wanzhou, arestată în Canada la cererea anchetatorilor americani.

În paralel, ministerul a inculpat două filiale ale Huawei, în special pentru asociere cu infractori pentru a fura secrete industriale, și anume tehnologii celulare în detrimentul americanului T-Mobile. În total, aceste două filiale - Huawei Device Co., Ltd și Huawei Device Co. USA - sunt vizate de zece capete de acuzare.

„Aceste două serii de inculpări dezvăluie acțiunile rușinoase și persistente ale Huawei pentru a exploata companiile și instituțiile financiare americane și pentru a amenința concurența mondială liberă și echitabilă", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Arestarea la începutul lui decembrie la Vancouver a lui Meng Wanzhou a provocat tensiuni între Statele Unite și Canada, pe de o parte, și China, pe de altă parte.

În libertate supravegheată, responsabila Huawei urmează să apară în curând în fața unui judecător canadian în cadrul procedurii de extrădare lansate de Statele Unite. Washingtonul a confirmat că o cerere oficială de extrădare va fi prezentată înainte de termenul limită de la 30 ianuarie.