Statele Unite au restabilit rangul diplomatic al Uniunii Europene la Washington, a anunțat ambasadorul american la Bruxelles, după o retrogradare neașteptată ce a durat câteva luni, în contextul tensiunilor transatlantice, informează agenția de știri Dpa.
 
„UE este o organizație de o importanță unică și unul din cei mai valoroși parteneri ai Americii în asigurarea securității și prosperității globale”, a declarat reprezentantul diplomatic american pentru Uniunea Europeană. „De la crearea de locuri de muncă la creșterea economică, stabilirea standardelor internaționale și menținerea presiunii asupra regimurilor destabilizatoare, SUA și UE sunt o forță puternică, dacă colaborăm”, a adăugat Sondland.

Ca urmare a deciziei, reprezentanța UE în SUA este considerată, cu efect imediat, de rang egal cu al ambasadelor naționale, precizează comunicatul. Măsura a fost luată în momentul în care Stavros Lambrinidis, fost reprezentant al UE pentru drepturile omului, preia postul de ambasador european la Washington, remarcă DPA.

În ultimele luni, delegația Uniunii Europene a fost considerată ca reprezentantă a unei organizații internaționale, ceea ce presupune un statut inferior în protocolul invitațiilor și al locurilor la evenimente, care poate fi foarte semnificativ în relațiile diplomatice, arată DPA. Decizia de retrogradare a fost luată și revocată în contextul unor controverse între Washington și Bruxelles asupra unor subiecte cum ar fi comerțul, tarifele și retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, menționează agenția.

UE a protestat în ianuarie față de scăderea rangului de ambasadă acordat în 2016 reprezentanței sale în SUA. Departamentul de Stat american a retrogradat ambasada, fără preaviz și fără a da explicații, cu ocazia funeraliilor fostului președinte George Bush, în decembrie 2018, reamintește AFP. 


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.