Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice susțin decizia retragerii Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de acțiune (INF), a transmis Consiliul Nord-Atlantic vineri într-o declarație, citat de Agenția TASS.
 
„Decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat, o decizie susținută pe deplin de Aliații NATO, intră în vigoare acum”, se arată în declarația care consemnează, totodată, angajamentul aliaților NATO de a menține sistemul de control al armelor eficient și de a susține măsuri mai dure în acest scop.

NATO a declarat că Federația Rusă poartă întreaga răspundere pentru distrugerea Tratatului, în ciuda deciziei unilaterale luate de Statele Unite de a se retrage din Tratat. NATO a promis să vină cu un răspuns echilibrat și responsabil la presupusele amenințări ridicate de racheta rusească 9M729, despre care Washingtonul și aliații săi consideră că încălca prevederile tratatului INF. 

„O situație în care Statele Unite respectă în totalitate Tratatul, iar Rusia nu, nu este sustenabilă”, declară reprezentanții NATO.

În cursul zilei de vineri, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat că Washingtonul se retrage oficial din Tratatul INF. Ministerul rus de Externe a confirmat, la rândul său, că tratatul a fost dizolvat pe 2 august la inițiativa SUA.

SUA au trimis un ultimatum Federației Ruse încă din decembrie 2018, solicitând ca noile rachete de croazieră rusești 9M729, despre care SUA și aliații NATO considerau că încalcă Tratatul INF, să fie distruse. Rusia a respins aceste solicitări, afirmând că parametrii tehnici ai rachetelor de croazieră 9M729 se încadrează în normele permise de tratat. Statele Unite și statele membre NATO au ignorat toate informațiile transmise, inclusiv prezentarea acestei rachete.

La 1 februarie 2019, SUA au anunțat inițierea procesului oficial de dizolvare a tratatului, care a necesitat șase luni. În urma deciziei SUA, Federația Rusă și-a suspendat la rândul său participarea în cadrul Tratatului INF.

Potrivit Mediafax, Tratatul privind Forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF), acord semnat în anul 1987, în plin Război Rece între SUA și URSS, prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. SUA au acuzat în 2018 că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729, în timp ce Kremlinul a acuzat în repetate rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

„Am invitat State Unite și alte țări NATO să evalueze posibilitatea de a declara, la fel ca noi, un moratoriu privind desfășurarea de dispozitive cu raze intermediare și scurte de acțiune, același moratoriu pe care Vladimir Putin l-a declarat, spunând că Rusia se va abține să desfășoare aceste sisteme când le vom obține, atât timp cât echipamentele americane nu sunt desfășurate în anumite regiuni”, a precizat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews