ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Retragerea Israelului și a Statelor Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a devenită efectivă marți, informează EFE. Cele două țări pretind că instituția ONU are o „tendință anti-israeliană”, potrivit presei locale.

Ieșirea din organizație a fost anunțată în octombrie 2017 de către Administrația președintelui american Donald Trump și, câteva ore mai târziu, de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Liderul israelian a calificat măsura lui Trump drept „curajoasă și morală, deoarece UNESCO a devenit un teatru al absurdului și pentru că, în loc să păstreze istoria, o distorsionează". Ambele țări au cerut agenției ONU reforme.
 
Departamentul de Stat al SUA, care a suspendat plata contribuțiilor sale la organizație în 2011, după ce UNESCO a acceptat Palestina ca stat membru cu drepturi depline, și-a exprimat cu această ocazie dorința de a rămâne în calitate de „stat observator nemembru".
În ultima perioadă, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azulay, a promovat o pagină web educativă despre Holocaust și primul ghid al ONU pentru combaterea antisemitismului.