ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controlul armelor, Wall Street, sănătate, ISIS și Iran. Acestea au fost subiectele majore pe care s-au contrat Hillary Clinton și principalul său contracandidat, Bernie Sanders, duminică, în ultima dezbatere televizată a democraților, înainte de alegerile primare din februarie care vor decide candidatul democrat la prezidențialele din toamnă.

Bernie Sanders, senator de Vermont, a ajuns-o din urmă pe Hillary Clinton, conform sondajelor publicate săptămâna trecută, chiar dacă soția fostului președinte american își păstrează avantajul la nivel național.

Strategia lui Hillary Clinton este de a se prezenta drept candidatul cel mai capabil de a gestiona o țară polarizată. În fapt, Clinton încearcă să-l prezinte pe Bernie Sanders drept un idealist neofit, într-un moment în care republicanii sunt deosebit de agresivi și hotărâți să anuleze realizările administrației Obama în domeniile sănătății, imigrației, mediului și dreptului la avort.

Ea și a început discursul printr-un atac la Sanders pentru propunerea acestuia de a crea o asigurare de sănătate publică și universală, excluzând de pe piață asigurările private. Hillary Clinton spune că că ar fi periculos să distrugă reforma lui Obama în domeniul sănătății și să redeschidă o temă atât de sensibilă. "Asigurarea de sănătate ar trebui să fie un drept al oricărui bărbat, femeie și copil", a spus Bernie Sanders. "De ce cheltuim de trei ori mai mult decât britanicii, care au o acoperire universală, sau 50% mai mult decât francezii?", a întrebat retoric el.

Un alt subiect pe care cei doi s-au contrat a fost Wall Street. Sanders a afirmat că Hillary Clinton nu va putea lupta împotriva rechinilor financiari și a privilegiilor acestora, din moment ce a acceptat contribuțiile lor la campania sa. El a denunțat un sistem economic "trucat", manipulat de Wall Street și de diverse grupuri de lobby și a condamnat complicitatea oamenilor politici cu sectorul financiar, aluzie la adresa contracandidatei sale Hillary Clinton și a rețelelor sale new-yorkeze. Înainte de 2015, ea a susținut discursuri plătite de societăți, între care și banca de investiții Goldman Sachs.

'Niciodată nu am fost plătit pentru discursuri de Goldman Sachs, Dvs ați primit 600.000 de dolari pentru a ține discursuri', a spus Bernie Sanders, care, alături de Martin O'Malley, al treilea candidat democrat, i-a reproșat fostului secretar de stat timiditatea sa față de bănci. Însă, în opinia sa, 'principala problemă este că Congresul aparține puterii banilor', un laitmotiv care s-a auzit de-a lungul întregii dezbateri.

Dar Hillary Clinton a reușit să pareze toate aceste lovituri, la fel de ferm ca și în cele trei dezbateri anterioare. În domeniul finanțelor, ea a subliniat că programul său vizează întregul sector financiar, nu doar pe cel bancar, fapt salutat de economistul de stânga Paul Krugman.

Ea a reamintit că Bernie Sanders a votat pentru imunitate juridică pentru producătorii de arme în 2005. Sub presiune, el s-a văzut nevoit să dezavueze acest vot sâmbătă. 'El a votat pentru NRA (National Rifle Association) și lobby-ul armelor de nenumărate ori', a insistat Clinton.

Și în probleme de politică externă, Hillary Clinton a părut ca peștele în apă, după patru ani în care a fost la șefia diplomației americane. În nenumărate rânduri, ea și-a exprimat admirația pentru politica dusă de Barack Obama.

Candidații mai au la dispoziție două săptămâni de campanie înaintea primului test, la 1 februarie, în cadrul alegerilor primare (caucus) în statul Iowa. În 2008, Hillary Clinton a terminat pe poziția a treia, după Barack Obama și senatorul John Edwards.