ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Posibilitatea suspendării Tratatului Schengen, din cauza crizei refugiaților, se conturează tot mai mult. După avertismentele lansate în aceste zile de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind "riscul" Schengen, surse comunitare susțin acum că Bruxelles-ul ar putea cere suspendarea Tratatului Schengen.
 
Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiană, potrivit Mediafax.

"În cazul unor amenințări grave și persistente asupra frontierelor externe ale Spațiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agenției ANSA.

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeană ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia summitului Consiliului European programat pe 18-19 februarie. Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen, în contextul crizei imigrației.

"În situații de amenințări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depășește 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcționarea Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spațiul Uniunii Europene în ultimul an, situație care a generat dispute între statele membre UE și măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spațiului Schengen. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro.