ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Starea autorului „Versetelor satanice” s-a îmbunătățit după ce a fost înjunghiat de mai multe ori, vineri, la un eveniment literar care avea loc în Chautauqua, statul New York.

Salman Rushdie, internat într-un spital din Pennsylvania, unde a suferit mai multe intervenții chirurgicale de  urgență, respiră acum singur și a fost deconectat de la ventilator.

În plus, el poate vorbi și comunică cu personalul medical. Mai mult, prietenul său, scriitorul Aatish Taser, a scris pe Twitter că „glumește”.

Atacul cu arma albă de vineri i-a afectat ficatul, un ochi și i-a secționat mai mulți nervi de la un braț.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, este în pericol să-și piardă definitiv ochiul.

Atacatorul, Hadi Matar, de 42 de ani, a pledat nevinovat sâmbătă la acuzațiile de tentativă de crimă de gradul doi și de agresiune.

Judecătorul a dispus reținerea sa fără posibilitate de cauțiune, după ce procurorul a arătat în instanță că Matar și-a pregătit atacul, obținând un permis de intrare la evenimentul la care Rushdie urma să citească. De asemenea, el avea o carte de identitate falsă.

 „A fost un atac țintit, neprovocat și premeditat împotriva dlui Rushdie”, a arătat procurorul districtual Jason Schmidt.

Apărătorul public Nathaniel Barone s-a plâns în schimb că autoritățile au tărăgănat momentul prezentării lui Hadi Matar în fața instanței, lăsându-l „legat de o bancă în imobilul poliției de stat.”

Barone a afirmat:

„Are acest drept al prezumpției de nevinonăție.”

Vinerea viitoare Matar va compărea din nou în fața tribunalului.