ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Starea autorului „Versetelor satanice” s-a îmbunătățit după ce a fost înjunghiat de mai multe ori, vineri, la un eveniment literar care avea loc în Chautauqua, statul New York.

Salman Rushdie, internat într-un spital din Pennsylvania, unde a suferit mai multe intervenții chirurgicale de  urgență, respiră acum singur și a fost deconectat de la ventilator.

În plus, el poate vorbi și comunică cu personalul medical. Mai mult, prietenul său, scriitorul Aatish Taser, a scris pe Twitter că „glumește”.

Atacul cu arma albă de vineri i-a afectat ficatul, un ochi și i-a secționat mai mulți nervi de la un braț.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, este în pericol să-și piardă definitiv ochiul.

Atacatorul, Hadi Matar, de 42 de ani, a pledat nevinovat sâmbătă la acuzațiile de tentativă de crimă de gradul doi și de agresiune.

Judecătorul a dispus reținerea sa fără posibilitate de cauțiune, după ce procurorul a arătat în instanță că Matar și-a pregătit atacul, obținând un permis de intrare la evenimentul la care Rushdie urma să citească. De asemenea, el avea o carte de identitate falsă.

 „A fost un atac țintit, neprovocat și premeditat împotriva dlui Rushdie”, a arătat procurorul districtual Jason Schmidt.

Apărătorul public Nathaniel Barone s-a plâns în schimb că autoritățile au tărăgănat momentul prezentării lui Hadi Matar în fața instanței, lăsându-l „legat de o bancă în imobilul poliției de stat.”

Barone a afirmat:

„Are acest drept al prezumpției de nevinonăție.”

Vinerea viitoare Matar va compărea din nou în fața tribunalului.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews