ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În plină pandemie care ține oamenii în case, muncitorii români au devenit salvarea fermierilor germani, italieni, britanici și belgieni.  O companie de zboruri charter din Anvers va începe să aducă muncitori sezonieri din România,pentru a lucra în zona de frontieră dintre Belgia și Olanda și a ajuta la strângerea recoltei de fructe, informează site-ul Brusselstimes. 


Primul zbor urmează să soseacă în aceste zile pe aeroportul Eindhoven. În prezent, principalele aeroporturi belgiene - Bruxelles, Charleroi, Anvers și Ostend - sunt închise traficului neesențial, în timp ce aeroportul din Liege a devenit hub-ul nord-european pentru echipamentele medicale. Cu toate acestea, potrivit lui Carl Legein, un oficial belgian, sunt permise zboruri cu lucrători sezonieri. ”Un întreg sector economic depinde de aceste zboruri. Fructele și legumele nu pot sta câteva săptămâni întregi pe câmp”, a precizat el.

Zborurile speciale din România sunt facturate precum „călătorii de afaceri” și, ca atare, sunt supuse unor reglementări mai lejere decât alte călătorii, în conformitate cu reglementările adoptate din cauza pandemiei.

Nu se știe însă dacă lucrătorii sezonieri din România vor fi testați, la sosirea pe aeroportul belgian, pentru coronavirus.

Cultivatorii de fructe și legume din Belgia au nevoie în prezent de 15.000 până la 20.000 de lucrători sezonieri, majoritatea provenind din Europa de Est, a declarat uniunea fermierilor Boerenbond. Cultivatorii de fructe și legume din Belgia lipsesc în prezent de 15.000 până la 20.000 de lucrători, cei mai mulți din Europa de Est pentru recoltă, a declarat uniunea fermierilor Boerenbond.

Teoretic, ar trebui să li se permită să vină în Belgia pentru a aduna recolte, în conformitate cu reglementările dictate de pandemia coronavirus, dar sindicatul a raportat probleme la frontieră, iar poliția blegiană le-a interzis să intre în țară.
 
Reamintim că, începând cu luna trecută, cu toate restricțiile impuse de autoritățile române din cauza pandemiei, dar și în alte state europene, muncitorii români au luat cu asalt aeroprorturile pentru a merge la strângerea recoltelor în Germania. Ulterior, și în MareaBritanie.
 
Autoritățile de la București au susținut că Ordonanțele Militare impuse pe timpul stării de urgență permit lucrătorilor sezonieri să părăsească țara, în pofida crizei. În plus, guvernul german a ajuns la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiții stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie și mai.

.