ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sancțiunile internaționale impuse Iranului au fost ridicate sâmbătă, după certificarea îndeplinirii obligațiilor pe care Teheranul și le-a asumat în cadrului acordului în dosarul nuclear pe care l-a încheiat anul trecut cu șase mari puteri, relatează BBC News online.

„Iranul și-a încheiat etapele pregătitoare necesare pentru a demara punerea în aplicare a acordului” nuclear încheiat cu marile puteri la 14 iulie 2015, a anunțat secretarul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, japonezul Yukiya Amano, într-un comunicat publicat la Viena, unde șefii diplomațiilor din Iran, UE și SUA erau reuniți pentru ultimele discuții.

În consecință, imediat după acest anunț, Uniunea Europeană a adoptat, sâmbătă seara, decizia ridicării sancțiunilor economice și financiare împotriva Iranului. Decizia adoptată de cele 28 de state membre intră în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al UE.

Ridicarea acestor sancțiuni internaționale va debloca active în valoare de miliarde de dolari și va permite Republicii islamice să-și vândă petrolul pe piața internațională.

În cadrul acordului, Teheranul a fost nevoit să-și reducă numărul centrifugelor și să dezafecteze un reactor cu apă grea de la instalația nucleară de lângă orașul Arak. Ambele puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear.

 Secretarul de Stat John Kerry a dispus ca sancțiunile economice impuse Iranului de către Statele Unite în dosarul nuclear să fie ridicate.

El a declarat la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său iranian, că Iranul a "făcut pași semnificativi", de care mulți "s-au îndoit că vor fi făcuți vreodată".

"În schimbul pașilor pe care Iranul i-a făcut, Statele Unite și UE vor ridica imediat sancțiunile în dosarul nuclear, lărgind orizontul posibilităților pentru poporul iranian", a adăugat el.

"Astăzi (sâmbătă), ca un rezultat al acțiunilor întreprinse începând din iulie, Statele Unite, prietenii și aliații noștri din Orientul Mijlociu, din întreaga lume, sunt mai în siguranță, deoarece amenințarea armei nucleare a fost redusă", a continuat el.