Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și premierul Italiei, Paolo Gentiloni, s-au declarat favorabili propunerii Germaniei de condiționare a acordării fondurilor UE de integrarea imigranților extracomunitari, avertizând țările est-europene că trebuie să dea dovadă de solidaritate.

Liderii țărilor din Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia – s-au exprimat, la reuniunea UE desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, împotriva impunerii vreunei condiționalități între primirea imigranților extracomunitari și accesarea fondurilor pentru coeziune acordate de Uniunea Europeană.

Ideea, propusă de Germania, a fost susținută de președintele Parlamentului European, politicianul italian Antonio Tajani. „Regulile trebuie respectate de fiecare dată”, nu doar când sunt avantajoase. „Așteptăm ca țările estice să respecte principiul solidarității”, a afirmat Antonio Tajani, citat de agenția ANSA.

Liderii Germaniei și Franței au pledat, la Bruxelles, pentru condiționarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale și în domeniul muncii, fiind propus și un buget destinat integrării imigranților, spre nemulțumirea țărilor est-europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European desfășurată la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranți extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană.
 
Ideea a fost respinsă atât de liderii țărilor central și est-europene, care manifestă reticență față de imigranți, cât și de aliați tradiționali ai Germaniei, precum Austria și Luxemburg. 
 
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justitie și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a migranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați. Italia și Grecia sunt primele destinațiii ale imigranților extracomunitari care ajung în Uniunea Europeană.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews