ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sara Alecu este numele româncei despre care presa italiană nu contenește să scrie. Tatăl ei este tâmplar, mama - îngrijitoare. Performanțele ei școlare in domeniul literaturii italiene i-au făcut pe jurnaliștii de la Corriere della Sera să titreze, intr-un articol apărut luna trecută "Sara, românca neobosită care face ravagii la examenele de la Manzoni".

Este considerată cea mai bună elevă a liceului lingvistic Manzoni din capitala Lombardiei. Sara Alecu este prima dintre 1.300 de elevi. Are pasiuni și talente, de la cinematografie la gimnastică artistică, desen, muzică, teatru. Și o energie inepuizabilă. "Vrea să facă totul", spune mama sa pentru jurnaliștii italieni. Și reușește totul: de la note numai de zece la medalii în competițiile sportive.

Ultimul trofeu este din 19 decembrie: prima pe lista examenului de admitere a liceului lingvistic Manzoni, cea mai bună dintre cei 600 de promovați la examenul pe care l-au susținut peste 1.300 de adolescenți. Sara Alecu, numele său este primul pe listă, scrie ziarul Corriere della Sera.

"Un nume de familie neitalian – observă directorul Giuseppe Polistena. Elevii străini, după cum vedem la școală, sunt dotați cu o determinare extraordinară. Examenul este dificil, nimeni nu a dat niciodată toate răspunsurile exacte și ea l-a trecut cu puține erori».

Sara are 13 ani, fiind prima dintre trei surori. Părinții ei au sosit din România în Italia, la Milano, după căderea comunismului, tatăl lucrează ca tâmplar, mama e bonă și îngrijitoare. Minionă precum gimnastele, ochi vioi, ea spune cu voce fină că nu se aștepta la un asemenea rezultat, o descrie Corriere della Sera. Și povestește cum s-a pregătit, "în fiecare moment liber și seara cu tata, el cu cărțile sale, eu cu ale mele".

Cu această determinare trebuie să se fi așezat Sara în banca liceului Manzoni de pe via Deledda unde s-a desfășurat examenul. Proba de admitere există din 2008 la această școală, înființată de peste un secol și jumătate, care s-a axat de șapte ani pe predarea chinezei, dar și pe evaluarea profesorilor, care primesc note din partea elevilor.

Examenul a început la 4 după-amiaza. A durat două ore. Test cu răspuns multiplu, cu treizeci de întrebări de logică și treizeci de cultură generală. Punctajul Sarei a fost 49,8. "Ea a răspuns foarte bine atât la partea logică cât și la cea de cultură – spune directorul. În timp ce majoritatea adolescenților a căzut la partea a doua, la fel ca în anii trecuți". Și povestește de câteva întrebări ale testului la care mulți au greșit: «Erorile lor asupra cărora ar trebuie să reflectăm? Unii l-au indicat pe Gaddafi drept președinte al Siriei, unii nu au știut țările cu drept de veto la ONU, alții nu au indicat rolul politicianului britanic Corbyn. Pe de-altă parte majoritatea a rezultat bine pregătită la matematică și a răspuns bine la întrebările de logică».


"Este un semnal pozitiv – spune Polistena. Acești adolescenți atât de determinați să reușească sunt viitorii italieni, o bogăție pentru țara noastră".