ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sârbii comemorează luni 20 de ani de când, în noaptea de 22 spre 23 aprile, la ora 02:06, NATO a bombardat radio-televiziunea publică din Serbia, RTS, 16 angajați pierzându-și viața, scrie b92.net.

Acesta a fost primul caz în care un centru de presă a fost declarat „obiectiv legitim al armatei„. NATO desemnase RTS drept obiectiv legitim din cauza „funcției sale de propagandă", dar nu a anunțat oficial atacul, deși știa că în clădire se află civili.
 
„Bombardamentul sediului radio-televiziunii publice sârbe a reprezentat un atac deliberat vizând ținte civile și reprezintă, prin urmare, o crimă de război", afirma Sian Jones, expert pentru Balcani în cadrul Amnesty International.

Atacurile au avut loc în cadrul bombardamentelor NATO împotriva Serbiei desfășurate în primăvara anului 1999 și care au durat 78 de zile.

Human Rights Watch a susținut în anul 2000 că nu a existat nicio justificare pentru bombardarea radiodifuzorului. De asemenea, Amnesty International cerea NATO în urmă cu 10 ani să lanseze o anchetă în legătură cu atacul sau aerian din aprilie 1999, cerere respinsă de Alianță.

Fostul director al RTS, Dragoljub Milanovici, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2002, deoarece nu a respectat ordinul guvernului federal de a reloca oamenii și tehnologia din clădirile care adăposteau televiziunea sârbă.