Sârbii din Bosnia au votat în majoritate absolută să-și păstreze ziua națională, în ciuda protestelor musulmanilor și a comunității internaționale

Cetățenii din Republica Sârbă - entitate a Bosniei Herțegovinei, au votat în majoritate covârșitoare să-și păstreze Ziua Națională, informează B92.
Referendumul a urmărit să determine dacă sârbii bosniaci își pot păstra sărbătoarea națională pe 9 ianuarie, după ce Curtea Constituțională de la Sarajevo a decis că menținerea acesteia este discriminatorie față de cealaltă entitate a Bosniei, respectiv Federația Croato-Musulmană.
Ziua națională a sârbilor bosniaci este sărbătorită pe 9 ianuarie, fiindcă pe pe 9 ianuarie 1992, parlamentarii sârbi din Bosnia au proclamat „Republica Poporului Sârb din Bosnia și Herțegovina”. Mutarea de la 9 ianuarie a avut loc ca urmare a intenției Parlamentului de la Sarajevo - ce conținea sârbi, croați și musulmani, de a proclama independența Bosniei din cadrul Republicii Federative a Iugoslaviei. Această mișcare, considerată de sârbi ilegală - constituția Iugoslaviei prevedea că o republică se poate desprinde numai cu acceptul celorlalte, a determinat părăsirea Parlamentului de la Sarajevo de către reprezentanții sârbilor. Pe 29 februarie și 1 martie 1992, Parlamentul, fără sârbi, a inițiat un referendum asupra independenței Bosniei. Sârbii, care cu un an înainte votaseră în proporție de 96% pentru rămânerea în cadrul Iugoslaviei, au boicotat noul referendum, astfel că s-a proclamat independența Bosniei pe 6 martie 1992.
Referendumul a avut loc în ciuda faptului că a întâmpinat o opoziție dârză, atât din partea reprezentanților musulmani și croați din Bosnia, dar și a comunității internaționale. Serbia, principalul aliat al Republicii Sârbe din Bosnia, anunțase înainte de scrutin că nu sprijină această inițiativă.
Reacțiile din partea musulmană a Bosniei au fost vehemente, existând inclusiv amenințări cu violența din partea unor foști generali combatanți în războiul civil din anii '90.
Bosnia Herțegovina este o federație compusă din două entități autonome: Republica Sârbă și Federația Bosniei și Herțegovinei. Țara este „supravegheată” de un trimis special al comunității internaționale, care are rolul de a „veghea” la respectarea acordurilor de la Dayton - cele care au pus capăt războiului, în persoana austriacului Valentin Inzko.

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect
Recomandările noastre

Maestrul Ion Cristoiu și Anca Alexandrescu: Solidaritate cu ActiveNews! Sprijiniți presa independentă! - VIDEO și mesaje îmbucurătoare ale cititorilor noștri. Mulțumim din suflet tuturor!

Rafael Udriște: GENERAȚIA SFINTEI CRUCI - Crucea de lemn de la Universitate, purtată pe umeri de la Chișinău la București, este declarația de dragoste pe care generația mea o face, în fiecare zi, României

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut
Persoane: Milorad Dodik
Locații: Bosnia-Herţegovina
Subiecte: Fosta Iugoslavie Istoria Europei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)