ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solidaritate cu refugiații care le trec în aceste zile granița. Așa este descris de AFP modul în care locuitorii din Belgrad au înțeles să îi primească pe miile de imigranți, care fug din calea războaielor din țările lor, în speranța că Occidentul le va oferi mai multă siguranță.

Exodul refugiaților trece și prin Serbia. Iar locuitorii Belgradului, care au experiența sutelor de mii de refugiați din cauza războaielor sângeroase din timpul destrămării fostei Iugoslavii, în anii 90, i-au primit cu brațele deschise pe imigranții din Orientul Mijlociu care trec pe la ei, spre Europa de Vest. Așa că belgrădenii nu s-au lăsat copleșiți de valul de refugiați. Au organizat colecte de ajutor constând în alimente, medicamente, apă și îmbrăcăminte.
 
”După tot chinul din Macedonia, unde am stat trei zile la graniță iar poliția ne-a bătut, ne simțim bineveniți în Serbia, unde până și polițiștii, când am intrat aici, au dăruit jucării copiilor”, a relatat una dintre femeile refugiate, în timp ce aștepta un autocar să o ducă spre nord, în Ungaria.

Mai mult, conorm AFP, municipalitatea a deschis un centru de informare, de asistență medicală și de consiliere psihologică ce funcționează în trei limbi: arabă, urdu și farsi.

După cum relatează agenția de știri, sute de de imigranți sirieni stau acum în parcurile învecinate cu gara din Belgrad, instalați pe gazon. Majoritatea provin din Siria, dar sunt și oameni din Irak, Afganistan, Pakistan, Bangladesh.

Unii și-au ridicat corturile, alții își fac toaleta în mod rudimentar sau se răcoresc la rarele robinete cu apă potabilă. Copii de toate vârstele se apropie de belgrădeni care le oferă dulciuri. De aici, ei își vor continua periplul spre nord și la frontiera cu Ungaria.

De asemenea, rețelele de socializare sârbe au avut un rol deloc neglijabil în mobilizarea și sensibilizarea populației. ''Când m-am dus la piață să cumpăr fructe pentru refugiați, vânzătorii au mai pus un kilogram sau două gratis când au auzit că sunt pentru ei'', a spus o localnică din Belgrad.