ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la 1 iulie, președinția prin rotație a Uniunii Europene a fost preluată de Slovenia, o țară care se opune din toate puterile dictaturii euro-politrucilor.
 
Relațiile tot mai tensionate dintre Ljubljana și Bruxelles își vor pune amprenta asupra următoarelor șase luni, după ce Slovenia a preluat președinția prin rotație a UE până la sfârșitul acestui an.

Deși au trecut doar trei zile de când premierul sloven Janez Jansa și-a luat în primire rolul de lider european, el a provocat deja primele turbulențe în relațiile cu Bruxelles-ul.

Jansa a declarat vineri că liderului maghiar Viktor Orban trebuie să i se permită să își exprime opiniile în legătură cu viitorul Uniunii Europene, avertizând că blocul va „continua să se micșoreze” dacă oamenii sunt împiedicați să participe la dezbateri.

Comentariile lui Jansa vin pe fondul consolidării alianței forțelor naționaliste din UE, reprezentate în special de Ungaria, Slovenia și Polonia.

Viktor Orban a fost principala țintă a criticilor summit-ului UE de săptămâna trecută, din cauza noii legi adoptate de Ungaria, care interzice propaganda LGBT în școli în cadrul orelor de așa-zisă „educație sexuală”.

Președintele Franței a mers până acolo încât a vorbit chiar de o „ruptură Est-Vest” în interiorul UE.

Jansa și premierul polonez Mateusz Morawiecki au fost singurii lideri europeni care și-au manifestat solidaritatea cu Viktor Orban.

Asemenea omologului său maghiar, Jansa a invocat dreptul la libera exprimare pentru colegul său: „Cred că are dreptul să explice cum vede viitorul Uniunii Europene”.

Într-o aluzie foarte transparentă și amenințătoare la Brexit, prin care UE a pierdut a cincea putere economică a lumii, Marea Britanie, Jansa a adăugat:

„Dacă dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene îi exclude din start pe unii, atunci cred că Uniunea Europeană va continua să se micșoreze”.

El a avertizat că diferențele dintre diferitele țări membre UE trebuie respectate:

„Dacă acum judecați o persoană pe baza unor valori europene imaginare, pe care toată lumea le percepe diferit, și sunt utilizate standardele duble, cred că aceasta este calea cea mai sigură spre prăbușire.”

Colac peste pupăză, ministrul sloven de Interne, Ales Hojs, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că își „rezervă dreptul” ca, pe viitor, să îl numească „porc” pe un înalt membru al „birocrației europene”.

Deși Hojs nu a dorit să spună la cine anume se referă, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a refuzat să apară într-o fotografie de grup cu Jansa, joi, la Bruxelles, cu prilejul ceremoniei de preluare a președinției prin rotație a UE.

Gestul lui Timmermans a fost provocat de criticile lui Jansa la adresa judecătorilor din țara sa, pe care i-a acuzat de lipsă de neutralitate și de implicare politică. Premierul sloven a arătat presei o fotografie în care mai mulți judecători apăreau împreună cu politicieni ai opoziției de stânga.

După conferința sa de presă incendiară, ministrul sloven de Interne a postat un mesaj pe Twitter în care dezminte că „porcul” ar fi Timmermans. Totuși, a refuzat să spună la cine se referea.