ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 100 de bărbați, femei și copii au fost masacrați în Sobame Da, un sat predominant creștin din regiunea Mopti, din centrul statului Mali, de către extremiști islamici. Tragedia a avut loc pe 10 iunie, potrivit cbn.com.

Un reprezentant al Fundației Barnabas în regiune l-a descris drept  „cel mai grav masacru din Mali, din 1946 și până acum”.  Acesta  a povestit că jihadiștii au înconjurat, in timpul nopții, satul locuit de etnici Dogon, majoritatea creștini, și au dat foc la tot ce mișca într-un „atac bine direcționat”. Majoritatea victimelor a murit după ce au fost arse, identificarea cadavrelor fiind greu de făcut. Numărul morților este estimat undeva între 100 și 135 de persoane.
 
Jihadiștii Fulani au dat foc și caselor și animalelor. 

”Au ars întregul sat, inclusiv toți oamenii care se aflau în case. Doar câțiva oameni au reușit să scape de flăcări”, a declarat pentru AFP reprezentantul fundației.

Un supraviețuitor a relatat: ”Aproximativ 50 de bărbați înarmați au venit pe motociclete și în camionete. Mai întâi au înconjurat satul și apoi au atacat ... oricine a încercat să scape a fost ucis. Nimeni nu a fost cruțat - femei, copii, vârstnici”.

Din 2018 și până acum zeci de creștini au fost uciși sau răpiți în nordul și centrul Mali. Alții au fost forțați să fugă, iar bisericile au fost distruse.

Până în prezent nici un grup terorist nu și-a asumat răspunderea pentru atac.

„În acest moment avem 95 de civili morți. Trupurile lor sunt incendiate, continuăm să-i căutăm pe ceilalți”, a declarat un oficial local.

Grupul de supraveghere a persecuției creștine, Open Doors, a informat că fiecare persoană ucisă în acest atac era creștină. Agențiile de securitate de la fața locului au declarat că satul a „fost practic șters de pe fața pământului”.