Un nou scandal lovește compania Monsanto.  Presa franceză a dezvăluit zilele trecute că Monsanto, firma care produce glifosat - un pesticid controversat - a întocmit dosare secrete unor personalități din diverse domenii: jurnaliști, politicieni, lideri de opinie. În dreptul fiecăruia sunt trecute date personale - adresa de acasă, număr de telefon - și parerea despre glifosat. În funcție de opinie, era recomandată o strategie personalizată de lobby, informează stiri.tvr.ro
 
Documente confidențiale ale firmei de comunicare cu care lucra Monsanto au ajuns în presă, simultan la canalul France 2 și în ziarul Le Monde. Fișele sunt amănunțite, cu multe date personale - cum ar fi domiciliul, numărul de telefon, chiar dacă era la secret.

Personalitățile sunt împărțite în mai multe categorii - între care aliați, posibili aliați, persoane de ținut sub observație, detractori. Și se recomandă o anumită strategie de lobby, personalizată.

În cazul adversarilor controversatului erbicid, despre care unele studii afirmă că e cancerigen - se recomandă izolarea - asa cum scrie în dreptul lui Segolene Royal, la acea vreme ministru al mediului.

Jurnalista Segolene Royal, fost ministru al Mediului: „Uitați, e și consilierul meu pe listă. E o descoperire importantă, pentru că arată strategii clare de demolare a unei persoane. Văd că sunt oameni care încercau să mă izoleze”.

Publicarea listelor i-a supărat pe aliații glifosatului.

Jean Bizet, senator, a făcut o adevărată criză de nervi: "Vă bateți joc de mine? Gata, s-a terminat această caricatură."

Documentele sunt din 2016. Între timp, Monsanto a fost cumpărată de Bayer, care spune că nu știe nimic despre aceste fișe.

Fișarea ilegală se pedepsește în Franța cu închisoarea de până la 5 ani și 300 de mii de euro amendă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews