ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul ministru austriac de interne Herbert Kickl, membru al Partidului Libertății (FPOe, extrema dreapta) a declanșat ieri o polemică prin propunerea de cantonare a solicitanților de azil în mod „concentrat” în centre speciale, un termen interpretat ca făcând trimitere la lagărele de concentrare naziste, transmite AFP, citată de Jurnalul Românesc din Austria.

Vorbind într-o conferință de presă la Viena, Herbert Kickl a pledat pentru înființarea unei „infrastructuri adaptate, care va permite cantonarea în mod concentrat într-un loc a celor care au început o procedură de cerere de azil”.

Chestionat de jurnaliști cu privire la folosirea termenului „concentrat”, ministrul a dat asigurări că nu a avut „în niciun caz, intenția de a provoca”, propunând ca alternativă expresia „gruparea oamenilor într-un spațiu”.

Afirmația ministrului care e membru al unui partid înființat de foști naziști a declanșat imediat un val de reacții pe rețelele sociale.

Directorul ONG-ului de asistență pentru migranți SOS Mitmensch, Alexander Pollak, a denunțat „o provocare deliberată”, în timp ce eseistul de stânga Robert Misik a fost de părere că „Rubiconul a fost trecut”. La rândul lor, Verzii și-au exprimat „refuzul ca limbajul național-socialismului să se infiltreze în modul nostru de a gândi”.

Chiar și cotidianul popular Kronen Zeitung, care poate fi cu greu suspectat de simpatii pro-migranți, a remarcat „alegerea unui cuvânt complicat”.

În noul guvern austriac, condus de tânărul cancelar conservator Sebastian Kurz și intrat în funcție la mijlocul lui decembrie, FPOe deține șase portofolii, printre care cele foarte importante ale Internelor, Apărării și Afacerilor Externe.

Partidul lui Kickl vrea să pună capăt acordării de indemnizații bănești solicitanților de azil, care ar urma să fie grupați în centre administrate de stat, unde nu vor beneficia decât de hrană și de un ajutor material.

La începutul anului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, șeful FPOe, a sugerat ca solicitanții de azil să fie cantonați în „cazărmi”, cu interdicția de ieșire după o anumită oră. Strache a susținut ulterior că propunerile sale au fost „suprainterpretate”.

Miercuri, comunitatea evreiască din Viena și-a reafirmat refuzul oricărui contact cu reprezentanți ai FPOe, scoțând în evidență proximitatea anumitor membri ai acestui partid cu cercuri neonaziste și revizioniste.
 
O polemică a fost declanșată și în Germania, săptămâna trecută, de un eurodeputat al Uniunii Creștin-Sociale care a declarat că trebuie găsită „o soluție definitivă la problema migrației”, un termen perceput ca înrudit cu „soluția finală” preconizată de naziști.