ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O școală musulmană din Suedia, care separă băieții și fetele care merg cu autobuzul, precum și în timpul orelor de sport, a stârnit controverse printre suedezi, șeful guvernului de la Stockholm considerând că această segregare este un act„revoltător". Anul trecut, în august, mass-media suedeză a arătat că profesorii școlii musulmane Al-Azhar au fost de acord cu segregarea elevilor la orele de sport.
 
Un documentar al postului TV4, difuzat marți, realizat în școala primară Al-Azhar, arată cum băieții urcă în autobuzul școlar prin față, iar fetele prin spatele vehiculului cu care copiii, cu vârste între 6 și 10 ani, se deplasează zilnic între casele lor, situate în cartiere populare din nord-vestul capitalei.
 
Devin Rexvid, student la asistență socială, spune că acest caz amintește de autobuzele din Alabama, din America anilor '50, în care negrii aveau voie să stea numai în partea din spate a autobuzelor, partea din față fiind rezervată doar albilor. Dacă atunci, în America rasistă era vorba de culoare, aici este vorba de sexul persoanelor, spune Rexvid.
 
Nu este prima dată când această școală musulmană din capitala Suediei, țară europeană în care multiculturalismul a câștigat teren în ultimii ani, se află în centrul unor controverse. Vara trecută, presa suedeză scria că profesorii au fost de acord ca orele de sport să se desfășoare separat pe sexe. Conducerea școlii susținea că, dacă orele vor fi mixte, anumiți părinți vor refuza participarea copiilor lor.
 
Autorii documentarului difuzat de postului TV4 susțin că nu doar la orele de sport elevii sunt separați în funcție de sexe, ci și în timpul orelor de rugăciune, când fetele stau într-o cameră, iar băieții în alta.

„Cred că este revoltător. Așa ceva nu își poate avea locul aici în Suedia”, a reacționat premierul Stefan Lofven, care i-a cerut ministrului educației Gustav Fridolin o anchetă referitoare la ceea ce numește „segregarea” din această școală musulmană.