ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul american al Justiției anchetează activitățile mai multor grupuri farmaceutice, printre care și AstraZeneca, acuzate că au furnizat gratuit guvernului irakian medicamente și material farmaceutic, știind că vor fi revândute apoi pe piața neagră pentru a finanța atacuri teroriste, relatează AFP.
 
AstraZeneca a anunțat că a primit din partea ministerului american o cerere de informații „legată de o anchetă pentru corupție în Irak”. Documentul precizează că această anchetă este legată, cel puțin parțial, de o acțiune în instanță demarată în octombrie la un tribunal din Washington în numele foștilor combatanți americani uciși sau răniți în Irak între 2005 și 2009.

Reclamanții acuză AstraZeneca, dar și pe concurenții săi Pfizer, Roche, Johnson & Johnson, dar și pe gigantul american General Electric, care fabrică echipament de imagistică medicală, că au încălcat legile antiteroriste americane.

În speranța de a pătrunde pe piața din Irak, aceste grupuri ar fi furnizat eșantioane de medicamente și de echipament medical Ministerului irakian al Sănătății, care se afla atunci sub controlul susținătorilor liderului șiit Moqtada Sadr.

Puternicul lider populist, care a câștigat alegerile legislative de la 12 mai, conducea atunci o miliție care se afla în fruntea „rezistenței” față de ocupația forțelor americane. El este acuzat, de asemenea, că a înființat escadroane ale morții care îi vizau pe musulmanii suniți.