Bulgarii au ieșit în stradă pentru a denunța un proiect de lege despre care spun că va schimba regulile adopției și va permite statului să răpească copiii de lângă părinți după modelul controversatei Barnevernet din Norvegia. Mai mult, există voci care spun că Norvegia ar fi implicată direct în crearea unui Barnevernet în țara vecină.
 
Este vorba de un proiect de strategie națională pentru protecția copilului care agită de câteva zile spiritele în Bulgaria, generând proteste de stradă. Opoziția de stânga, partidele conservatoare și Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe văd un pericol la adresa valorilor tradiționale (gen Convenția de la Istanbul), scrie europaliberă.org.

Criticii strategiei afirmă că ea este inspirată și finanțată de Norvegia – „țara în care instituția de stat „Barnevernet” confiscă copii de la parinți pe motiv că nu au asigurat suficientă lumină în casa, nu știu să facă o omletă,că tata este șomer și nu aduce bani etc. Sunt cazuri în care copiii ajung să crească în centre de plasament pentru că mama nu le-a cumpărat jucăriile potrivite. „Copii își pot turna părinții cea ce va putea ruina familia respectivă”, afirmă opozanții strategiei.
 
Guvernul Borisov dezminte acuzațiile, afirmând că proiectul de strategie prevede măsuri, nu pentru luarea copiilor, ci pentru întărirea familiilor cu probleme.

Protestatarii atacă familiile de plasament care au preluat îngrijirea, contra plată de către stat, a celor aproape 30 000 de copii după închiderea orfelinatelor. Punând în prim plan finanțarea lunară a unui copil cu echivalentul a 1500 de euro, ei consideră că jumătate din aceasta sumă ar fi suficientă pentru asigurarea unui trai decent în propria familie aflată în criză din cauză lipsei de bani.

Proteste au avut loc la Sofia și în alte orașe mari în luna mai și în iunie.

Pentru a calma situația primul ministru Boiko Borisov a dat asigurări că proiectul de strategie nu va prevede confiscarea de copii. El a calificat drept informații false unele afirmații ale protestatarilor.

Președinta Agenției de stat pentru protecția copilului, Eleonora Lilova, a spus că nu vor fi aplicate practici străine valorilor tradiționale. Ea a atras atenția că în Bulgaria există numai 2300 de familii care cresc orfani,iar copii rămași fără familie sunt 1700 pe an.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews