ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bulgarii au ieșit în stradă pentru a denunța un proiect de lege despre care spun că va schimba regulile adopției și va permite statului să răpească copiii de lângă părinți după modelul controversatei Barnevernet din Norvegia. Mai mult, există voci care spun că Norvegia ar fi implicată direct în crearea unui Barnevernet în țara vecină.
 
Este vorba de un proiect de strategie națională pentru protecția copilului care agită de câteva zile spiritele în Bulgaria, generând proteste de stradă. Opoziția de stânga, partidele conservatoare și Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe văd un pericol la adresa valorilor tradiționale (gen Convenția de la Istanbul), scrie europaliberă.org.

Criticii strategiei afirmă că ea este inspirată și finanțată de Norvegia – „țara în care instituția de stat „Barnevernet” confiscă copii de la parinți pe motiv că nu au asigurat suficientă lumină în casa, nu știu să facă o omletă,că tata este șomer și nu aduce bani etc. Sunt cazuri în care copiii ajung să crească în centre de plasament pentru că mama nu le-a cumpărat jucăriile potrivite. „Copii își pot turna părinții cea ce va putea ruina familia respectivă”, afirmă opozanții strategiei.
 
Guvernul Borisov dezminte acuzațiile, afirmând că proiectul de strategie prevede măsuri, nu pentru luarea copiilor, ci pentru întărirea familiilor cu probleme.

Protestatarii atacă familiile de plasament care au preluat îngrijirea, contra plată de către stat, a celor aproape 30 000 de copii după închiderea orfelinatelor. Punând în prim plan finanțarea lunară a unui copil cu echivalentul a 1500 de euro, ei consideră că jumătate din aceasta sumă ar fi suficientă pentru asigurarea unui trai decent în propria familie aflată în criză din cauză lipsei de bani.

Proteste au avut loc la Sofia și în alte orașe mari în luna mai și în iunie.

Pentru a calma situația primul ministru Boiko Borisov a dat asigurări că proiectul de strategie nu va prevede confiscarea de copii. El a calificat drept informații false unele afirmații ale protestatarilor.

Președinta Agenției de stat pentru protecția copilului, Eleonora Lilova, a spus că nu vor fi aplicate practici străine valorilor tradiționale. Ea a atras atenția că în Bulgaria există numai 2300 de familii care cresc orfani,iar copii rămași fără familie sunt 1700 pe an.