ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat începerea unei anchete privind o scurgere de date care „a expus Suedia și cetățenii suedezi la riscuri".

Breșa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identității unor agenți secreți, a fost creată prin decizia agenției naționale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi și proceduri interne, a recunoscut noul director al agenției, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România și Cehia care nu erau autorizați din punct de vedere al securității.

Un articol din presa suedeză afirmă că un ofițer de armată sârb a avut la rândul său acces la baza de date. Ofițerul a lucrat în cea mai mare bază aeriană din Serbia, inclusiv în timpul războiului din Kosovo. Cu alte cuvinte, e foarte probabil ca baza de date să fi ajuns pe mâinile Rusiei, dată fiind alianța dintre cele două țări.

Unii ziariști spun că este vorba de o trădare mai mare decât cea a lui Stig Bergling, cel mai cunoscut caz de spionaj din istoria Suediei, care a dat URSS-ului așa-numitul „cod de fortificație” (Fortifikationskoden), adică o listă top secret a tuturor facilităților de apărare ale Suediei, a fortificațiilor de artilerie de coastă, a centrelor de comandă și a stațiilor de radare.

„Acest eveniment ar putea afecta securitatea Suediei mai mult decât trădarea lui Stig Bergling. El a vândut Uniunii Sovietice codul de fortificație, ceea ce ar fi putut să fie devastator în cazul unui război, dar aici este vorba despre soldați și polițiști suedezi care sunt în prezent în serviciu și a căror viață este acum expusă riscului”, a declarat o sursă din serviciile de securitate suedeze.

Deși nu este nouă, problema a fost semnalată abia recent de presa suedeză. Sâmbătă, forțele armate au arătat că ar putea să fost compromisă și securitatea unor informații despre personalul și vehiculele militare, despre planurile de apărare și de urgență. Poliția secretă a afirmat că situația este gravă, dar poate fi gestionată.

O altă știre din presa suedeză spune că în bazele de date se găsesc inclusiv adresele piloților de vânătoare cu certificate de aviație civilă, date despre mașinile pe care le conduc și numerele lor de telefon. „În caz de invazie, piloții vor fi loviți primii, și fără piloți nu avem forțe aeriene", spune un pilot citat în articol.

Luni, prim-ministrul Lofven a declarat că un colaborator l-a informat despre scurgerea de date abia în ianuarie, deși ministrul apărării, Peter Hultqvist, și ministrul de interne, Anders Ygeman, știau încă din 2016, iar ministrul justiției, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Agenția suedeză de transport a informat că nu deține un registru al vehiculelor militare și că nu există indicii că datele la care au avut acces persoane neautorizate ar fi fost folosite în mod abuziv. Fosta directoare a agenției de transport, Maria Agren a demisionat în ianuarie, fără a explica motivele. Ulterior, ea a recunoscut că au fost încălcate reguli privind procesarea datelor și a acceptat să plătească o amendă de 70.000 de coroane (aproximativ 7300 de euro).

De exemplu, lucrători IT din Cehia aveau acces la bazele de date secrete, pe care puteau să le copieze și apoi să șteargă log-urile în care erau documentate operațiunile efectuate.