ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Guvernul olandez a interzis aterizarea avionului care urma să-l aducă pe Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, la Rotterdam. Diplomatul turc urma să participe la un miting de susținere a politicii președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în vederea referendumului constituțional din Turcia, anunță The Independent.  


Autoritățile orașului Rotterdam au retras vineri permisiunea ca Mevlut Cavusoglu să ia parte la mitingul de sâmbătă. Alte orașe europene au decis de asemenea să interzică participarea oficialilor turci la astfel de reuniuni.
Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a anunțat că măsura a fost luată din cauza unor riscuri privind „ordinea și siguranța publică”. Ministrul
 Cavusoglu a replicat că își va duce vizita la Rotterdam la bun sfârșit, indiferent de situație, acuzând guvernul olandez că împiedică întâlnirea sa cu cetățenii turci care locuiesc acolo. „Acei oameni nu sunt ostaticii voștri!", a acuzat ministrul la CNN Turk.

Ministrul de externe turc a mai precizat că acest refuz din partea autorităților olandeze va avea repercusiuni si că Turcia va răspunde cu sancțiuni economice și politici dure.
 
Decizia olandezilor a provocat furia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că va riposta la interzicerea de către Olanda a vizitei ministrului turc de externe, spunând că atitudinea guvernului de la Haga este o 'rămășiță' a nazismului, relatează AFP și Reuters.

„Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști”, a declarat Erdogan în timpul unei adunări la Istanbul.

„Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia”, a avertizat el.


Săptămîna trecută, mai multe orașe din Germania au decis, de asemenea, să interzică participarea unor miniștri turci, înaintea referendumului constituțional din Turcia care va spori puterile președintelui Erdogan, programat la 16 aprilie.