Amenințările lui Donald Trump privind sancționarea Turciei pentru detenția unui pastor american riscă să producă o ruptură majoră în relația dintre doi membri NATO-cheie.

Disputele politice dintre Turcia și aliații săi occidentali s-au amplificat după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a pornit o represiune împotriva adversarilor naționali în urma loviturii de stat din 2016. Acum, Ankara se află din nou la cuțite cu partenerii din NATO după ce a decis să cumpere un sistem de rachete rusesc.
 
Departamentul Trezoreriei impune sancțiuni unui număr de doi oficiali turci în legătură cu încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Craig Brunson, judecat de spionaj și terorism, a anunțat miercuri Casa Albă, relatează The Associated Press.

Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic și sincer dacă nu își schimbă atitudinea față de țara sa, a transmis duminică televiziunea Haberturk, preluată de AFP și Reuters.

Turcia ar putea solicita un arbitraj internațional dacă Statele Unite blochează vânzarea de avioane de luptă F-35 pentru forțele aeriene turce, a afirmat președintele.

Erdogan a susținut că nu va ceda amenințărilor președintelui SUA, Donald Trump, cu sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care autoritățile de la Ankara nu îl eliberează pe pastorul american Andrew Brunson. Pe de altă parte, Erdogan a dezvăluit că Turcia a cerut ajutorul Statelor Unite pentru repatrierea cetățeanului turc Ebru Ozkan, închis în Israel.

Brunson a fost mutat săptămâna aceasta din închisoare în arest la domiciliu, după un an și nouă luni de detenție. El a lucrat în Turcia 20 de ani înainte de a fi acuzat că a sprijinit grupul care a organizat puciul eșuat din 2016 și că susține Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Pastorul respinge aceste acuzații, în urma cărora ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare. Situația sa a fost discutată sâmbătă de secretarul de stat american, Mike Pompeo, cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.