ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful serviciului de informații externe al Germaniei, Gerhard Schindler, a fost eliberat din funcție într-o acțiune considerată de observatori drept "surprinzătoare". Presa germană notează însă că la mijloc ar fi vorba de presiuni ale cancelarului german, Angela Merkel.

Gerhard Schindler, în vârstă de 63 de ani, a condus serviciul de informații externe al Germaniei (BND) începând din anul 2012.
 
Ziarul german Süddeutsche Zeitung a scris că Merkel însăși ar fi ordonat schimbarea din funcție a lui Schindler din fruntea BND. Publicația nota însă, citând surse guvernamentale, că această schimbare bruscă a șefului BND este surprinzătoare, în condițiile în care Schindler urma să iasă la pensie peste doi ani.
 
Site-ul intelNews dezvăluia în urmă cu un an că Schindler a fost ținta criticilor dure în Germania, după ce s-a aflat că BND colaborase în secret cu Agenția Națională de Securitate (NSA) în spionarea mai multor companii și guverne europene. Printre cei spionați de americani și de BND-ul german s-au numărat Palatul Elysee, sediul Comisiei Europene de la Bruxelles și compania Airbus. Dezvăluirile i-au făcut pe cei de la gigantul Airbus să acționeze în justiție guvernul de la Berlin.

Șeful biroului cancelarului federal german, Peter Altmaier, a confirmat că Schindler va pleca din funcție începând cu data de 1 iulie.