Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i cere explicații despre publicarea datelor cetățenilor ucraineni care au și cetățenie maghiară, date pe care Budapesta le-a descris o 'listă a morții', transmit agențiile MTI și EFE.

„Politica anti-maghiară a Ucrainei a trecut la un nou nivel”, a declarat în fața presei secretarul de stat din MAE ungar Levente Magyar. El a spus că Ungaria pregătește 'liste ale morții' cu identitatea cetățenilor ucraineni de etnie maghiară din regiunea Transcarpatia.

Potrivit aceluiași oficial, pe website-ul Parlamentului de la Kiev se pledează pentru expulzarea colectivă a celor care au dublă cetățenie ucraineană și ungară, secretarul de stat Levente Magyar făcând astfel referire la o inițiativă cetățenească al cărei ecou s-a făcut website-ul Parlamentului de la Kiev.

Portalul ungar de știri 'hvg' amintește că organizația de extremă dreapta ucraineană Myrotvorets a publicat o listă cu numele și adresele cetățenilor ucraineni care dețin pașapoarte ungare.

În plus, „Ucraina desfășoară trupe de securitate și militari în apropierea frontierei cu Ungaria", a mai spus Levente Magyar. El a vorbit și despre o nouă 'bază militară' ucraineană în Transcarpatia, la numai câțiva kilometri de frontieră, calificând drept "surprinzător" faptul că Ucraina are capacitatea de a crea o asemenea bază aproape de granița cu UE și NATO în pofida conflictului din estul Ucrainei.

Guvernul de la Budapesta a început să acorde în anul 2011 cetățenia ungară etnicilor unguri din străinătate, mai ales din țările vecine.

La 20 septembrie, agenția ucraineană de presă (oficială) Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraș situat la frontiera dintre Ucraina și Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate pașapoarte ungurești unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credință Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autoritățile ucrainene în legătură cu obținerea dublei cetățenii. Ucraina interzice dubla cetățenie, dar nu are prevăzute sancțiuni legale pentru cei care o primesc.

Ulterior, pe 4 octombrie, Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei la Beregovo, la rândul ei Budapesta expulzând apoi un consul ucrainean.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.