Uniunea Europeană speră să remedieze disensiunile puternice cu statele estice prin abordarea problemei produselor de calitate inferioară comercializate în fostul Bloc comunist, aceasta urmând să fie una dintre temele din cadrul discursului președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informeaza Mediafax.
 
În discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, Jean-Claude Juncker va oferi susținere Slovaciei, Cehiei și Ungariei, care au denunțat de mult timp faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară - de la alimente la cosmetice - sub aceleași branduri și ambalaje utilizate pe piețele occidentale.

"Disensiunile privind «dubla calitate a produselor» au culminat în luna martie, când premierul Slovaciei, Robert Fico, a acuzat Bruxellesul că nu tratează suficient de serios nemulțumirile. Robert Fico a catalogat problema drept «scandal internațional» și «insultă». Calitatea produselor constituie o problemă sensibilă pentru anumite noi state membre ale Uniunii Europene, unde au existat scandaluri despre companii occidentale care făceau dumping cu produse de standarde inferioare după căderea comunismului", scrie editorialistul Mehreen Khan, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "UE va aborda problema «standardelor duble ale produselor» pentru a atenua clivajele Est-Vest".

„Scandalul privind dubla calitate a produselor a alimentat resentimentele în state est-europene, unde oamenii consideră că sunt tratați ca cetățeni de categoria a doua. Unele țări sunt deja nemulțumite de solicitarea Bruxellesului privind acceptarea imigranților extracomunitari pe baza unor cote obligatorii și de tentativa Franței de contracarare a principiului angajaților detașați (...)”, explică FT.
 
Potrivit propunerilor formulate de Jean-Claude Juncker pentru următoarele 12 luni, Bruxellesul ar urma să promită alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autoritățile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews