Uniunea Europeană speră să remedieze disensiunile puternice cu statele estice prin abordarea problemei produselor de calitate inferioară comercializate în fostul Bloc comunist, aceasta urmând să fie una dintre temele din cadrul discursului președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informeaza Mediafax.
 
În discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, Jean-Claude Juncker va oferi susținere Slovaciei, Cehiei și Ungariei, care au denunțat de mult timp faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară - de la alimente la cosmetice - sub aceleași branduri și ambalaje utilizate pe piețele occidentale.

"Disensiunile privind «dubla calitate a produselor» au culminat în luna martie, când premierul Slovaciei, Robert Fico, a acuzat Bruxellesul că nu tratează suficient de serios nemulțumirile. Robert Fico a catalogat problema drept «scandal internațional» și «insultă». Calitatea produselor constituie o problemă sensibilă pentru anumite noi state membre ale Uniunii Europene, unde au existat scandaluri despre companii occidentale care făceau dumping cu produse de standarde inferioare după căderea comunismului", scrie editorialistul Mehreen Khan, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "UE va aborda problema «standardelor duble ale produselor» pentru a atenua clivajele Est-Vest".

„Scandalul privind dubla calitate a produselor a alimentat resentimentele în state est-europene, unde oamenii consideră că sunt tratați ca cetățeni de categoria a doua. Unele țări sunt deja nemulțumite de solicitarea Bruxellesului privind acceptarea imigranților extracomunitari pe baza unor cote obligatorii și de tentativa Franței de contracarare a principiului angajaților detașați (...)”, explică FT.
 
Potrivit propunerilor formulate de Jean-Claude Juncker pentru următoarele 12 luni, Bruxellesul ar urma să promită alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autoritățile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.