ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Budapesta a cerut luni comisarului european pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Marianne Thyssen, să inițieze împotriva Austriei o procedură de infringement.

Motivul ține de faptul că guvernul austriac a decis ca alocațiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria să fie ajustate în funcție de costul vieții din țările lor de origine, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

Dacă executivul comunitar se va pronunța împotriva deschiderii unei asemenea proceduri de infringement, atunci Ungaria se va adresa Curții de Justiție a UE (CJUE), a declarat secretarul de stat ungar Pal Volner. Pentru Ungaria, interesele lucrătorilor ungari sunt pe primul plan, iar guvernul de la Budapesta va face tot ce-i stă în putință pentru ca drepturile lor în străinătate să nu fie încălcate, a adăugat el.

Legea austriacă privind ajustarea acestor alocații a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocațiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporționată în raport cu nivelul prețurilor și al salariilor din unele țări vecine.

Secretarul de stat ungar a precizat că, în urma intrării în vigoare a noii legi, alocațiile plătite de guvernul austriac pentru copiii lucrătorilor ungari ce nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria reprezintă aproximativ 56% din suma acordată anterior.

Guvernul ungar i-a trimis pe 7 ianuarie celui austriac o notă diplomatică în care îi atrage atenția că respectiva lege contravine normelor europene.

Tot pe 7 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocațiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții în ceea ce privește compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislația comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE.

Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu a declarat pe 6 ianuarie, la Digi 24, că guvernul român evaluează posibilitatea de a se adresa CJUE în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.