ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


 Danemarca a decis să își închidă monetăria, după modelul Suediei și Norvegiei, și să externalizeze producția de monede în Finlanda, în condițiile în care și banca centrală daneză a oprit tipărirea de bancnote, a căror folosire a devenit tot mai nepopulară, transmite Bloomberg.

De la Banca Centrală Europeană (BCE) la Venezuela și India, autoritățile preferă tot mai puțin numerarul, mai ales când este vorba despre bancnotele de valoare mare, folosite de mafioți și traficanți de droguri, scrie News.ro.

Un raport al Ministerului Finanțelor din Danemarca arată că mărimea economiei subterane a scăzut cu o treime în perioada 2012-2014, de la 45 de miliarde de coroane (6,3 miliarde dolari) la 31 miliarde de coroane.Chiar dacă ministerul nu a motivat reducerea, este interesant de notat că și utilizarea numerarului a scăzut în aceeași perioadă.

 Renunțarea la tranzacțiile cash în statele nordice are legătură la fel de mult cu comoditatea cât și cu combaterea criminalității.

Potrivit unui raport al băncii centrale daneze, publicat în iunie, costul operațiunilor în numerar este de două ori mai mare decât cel al operațiunilor cu cardurile de debit. Același raport arată că majoritatea magazinelor din Danemarca preferă plățile prin carduri, principalul motiv fiind frica de furturi.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews