ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2003, în Irak trăiau aproximativ 1,6 milioane de creștini. Astăzi mai sunt doar 150.000.

În una dintre cele mai vechi așezări creștine ale Orientului Mijlociu, creștinii asirieni, puținii rămași după un război devstator și terorii impuse în ultimii ani de ISIS, se pregătesc să sărbătorească Nașterea Domnului. Pentru ei este al treilea Crăciun printre ruine și devastările lăsate în urmă de jihadiștii Statului Islamic. Și după ce mulți au fost nevoiți să ia drumul pribegiei, ca refugiați.

În 2003, la începutul invaziei americane în Irak in această țară trăiau aproximativ 1,6 milioane dee creștini, majoritatea membri ai comunității creștine asiriene și ai Bisericii Catolice Caldeene, așezați în special în regiunea Bagdadului și a Câmpiei Ninive, în jurul orașului Mosul. Expansiunea Statului Islamic, începută în 2014, prin înființarea unui Califat islamic, prin prigonirea creștinilor, a dus la scădarea dramtică a celor care nu au renunțat la creșinism pentru islam, scrie Jerusalem Post.

În iunie 2014,  când au ocupat orașul Mosul, jihadiștii le-au luat casele și au scris pe fațadele lor cuvântul noun, care înseamnă „nazarinean”. Creștinii care nu fugiseră au fost obligați să plătească o taxă specială, să se convertească la islam, să părăsească orașul sau să moară. 

Acum, la finele lui 2016, după ofensiva armatei irakiene, ajutată de kurzii Peshmerga, împotriva jihadiștilor Statului Islamic, ofensivă care a dus la eliberarea orașului de sub ghearele ISIS, creștinii rămași încearcă să revină la viață de dinaintea prigoanei. Cel mai important semnal a fost pe 22 octombrie, când, pentru prima dată în ultimii doi ani, în orașele  Bakhdida și Bartella, eliberate de sub teroare Statului Islamic, au răsunat clopotele bisericilor.

Cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, creștinii asirieni vor să uite măcar pentru un timp ororile pe care le-au trăit. Să uite că în trăiesc printre imaginea dezolantă a crimelor comise de jihadiști: printre case și biserici incendiate, printre steaguri negre ale Califatului islamic, printre mine neexplodate, cărămizi, cioburi și buruieni.

"Credem că Irakul este ca o gaură neagră unde oamenii au suferit și vor continua să sufere.", spune Taimoorazy, reprezentanta unei organizații care îi ajută pe creștinii din Orientul Mijlociu. Ea crede însă în puterea creștinilor asirieni din acest colț de lume de a renaște din propria cenușă și a-și duce mai departe credința. Prin reconstruirea bisericilor și revenirea la viața de dinainte de ISIS.