ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce i s-a ridicat imunitatea, liderul politic austriac Herbert Kickl (FPÖ) este cercetat de procurori. El se adaugă lungii liste de politicieni europeni de dreapta amenințați cu închisoarea în timp ce popularitatea lor crește.

Aproape că nu există țară europeană importantă în care dreapta politică să nu fie subiectul unui război judiciar; în Germania, se urmărește chiar interzicerea unui întreg partid, scrie Remix.

 Acum, în Austria, după ce i s-a ridicat imunitatea, liderul Partidului Libertatea (FPÖ), Herbert Kickl, este amenințat  cu urmărirea penală.

Parchetul pentru corupție și crime economice din Austria (WKStA) vrea să inițieze o anchetă împotriva lui Kickl, acuzat de mărturie mincinoasă în fața unei comisii parlamentare.

Pentru a permite această anchetă, toate partidele din parlamentul Austriei, cu excepția partidului propriu, au votat pentru ridicarea imunității lui Kickl.

Procurorii verifică mai multe aspecte, printre care și suspiciunea că FPÖ ar fi folosit fonduri publice pentru a plăti reclame, în schimbul unor favoruri din partea canalelor media.

Mai important, partidul lui Kickl a ieșit pe primul loc la alegerile din acest an, dar toate celelalte partide i-au blocat ascensiunea, refuzând o coaliție, mai scrie Remix. 

În acest moment, FPÖ este mai popular ca niciodată, întrunind susținerea a 34 la sută dintre alegători, după ce, la alegerile parlamentare, a câștigat 29 la sută din voturi. Pe de altă parte, rivalul său, Partidul Popular (ÖVP), a scăzut dramatic în preferințele cetățenilor de la alegeri încoace.

Cererea de ridicare a imunității lui Kickl a fost inițiată de un politician ÖVP, Christoph Zarits.

În apărarea sa, Kickl a declarat presei austriece că, inițial, a fost acuzat că „nu a avut grijă de reclame” în perioada în care a fost ministru de interne, între 2017 și 2019. FPÖ denunță ridicarea imunității lui Kickl ca manevră politică de atac împotriva partidului, care devine tot mai popular.

Peste tot în Europa, partidele recurg la represiune judiciară împotriva rivalilor. Un exemplu este urmărirea penală a lui Matteo Salvini în Italia, pentru rolul său în blocarea vaselor cu imigranți care voiau să debarce în Italia, în perioada în care era ministru de interne.

În Franța, Marine Le Pen, candidată la președinție, este actualmente judecată sub acuzația de a fi utilizat fonduri europene în scopuri de politică internă, riscând ani de închisoare și o interdicție de a participa la alegeri pe o perioadă îndelungată.

Într-o postare pe X, Remix notează: Salvini riscă 6 ani de închisoare în Italia, iar Le Pen, 10 ani de închisoare în Franța. În întreaga Europă, politicienii de dreapta sunt supuși la procese înscenate și riscă ani grei de închisoare.

În Germania, partidul Alternativa pentru Germania (AfD) se confruntă cu amenințarea interzicerii totale, asta în timp ce este al doilea cel mai popular partid din țară.

Dar cea mai șocantă situație din toate este, poate, cea din România, unde Curtea Constituțională tocmai a anulat o întreagă rundă de alegeri pentru că sondajele indicau drept câștigător pe Călin Georgescu, un candidat de dreapta, sceptic la adresa NATO. Curtea Constituțională a acuzat o „intervenție străină în alegeri”, dar nu a oferit probe în susținerea acestei acuzații. Această manevră constituie un precedent periculos, în care instanțele pot anula alegerile pentru simplu motiv că nu le place rezultatul.

Într-o postare pe X, Remix notează: Curtea Constituțională din România a anulat prima rundă a alegerilor prezidențiale, în care Călin Georgescu, candidat de dreapta și sceptic la adresa NATO, a câștigat cele mai multe voturi. S-a dispus reluarea votului. Curtea a susținut că ar exista îngrijorări cu privire la legalitatea procesului și o intervenție străină. Decizia vine în condițiile în care sondajele îl arată pe Georgescu câștigător într-o cursă prezidențială foarte strânsă. 

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a comentat recent aceste evoluții, spunând că „Nu este democrație decât dacă câștigă ei. Iar, dacă pare că am câștiga noi, nu se dau la o parte de la nimic ca să ne oprească”.  

Cancelarul austriac Karl Nehammer, al cărui partid, ÖVP, a format deja de două ori o coaliție cu FPÖ, a declarat că este exclus ca acest partid să intre la guvernare câtă vreme îl are în fruntea sa pe Kickl. La un moment dat, el l-a calificat pe Kickl drept „un risc la adresa securității”.

Kickl este o figură controversată în Austria. El a susținut teorii conspiraționiste și opinii medicale dubioase în timpul pandemiei Covid-19, promovând utilizarea Ivermectinei, un medicament utilizat pentru eliminarea viermilor parazitari la animale.

De asemenea, el a declarat că Organizația Mondială a Sănătății este „un instrument pentru implementarea unor interese de putere”.

FPÖ a luat o poziție fermă împotriva imigrației, cerând ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și limitarea ajutorului militar pentru Ucraina.

În același timp, parlamentarii austrieci au decis ridicarea imunității altor trei membri FPÖ, care ar fi participat la funeraliile unui deputat unde s-ar fi intonat sloganuri naziste.

Deputații sunt acuzați de încălcarea unei legi, care datează din 1947, și care interzice promovarea ideologiei naziste, reconstituirea partidului nazist, precum și negarea crimelor împotriva umanității comise de naziști.