ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu o țară în alertă maximă din pricina amenințării teroriste și cu campionatul european de fotbal, francezii s-au întors în stradă, la o nouă manifestație de amploare împotriva proiectului Legii Muncii. Proteste marcate de incidente violente, în care peste 20 de oameni au fost răniții în ceea ce presa franceză a descris ca fiind "scene de gherilă urbană la Paris".


Mii de francezi au venit la Paris, din toată Franța, pentru a lua parte la ceea ce Confederația Generală a Muncii (CGT) a anunțat a fi cea mai mare demonstrație de forță din ultimele trei luni împotriva Legii Muncii.Conform presei franceze, 700 de autobuze au sosit în capitală, estul Parisului fiind paralizat de o mișcare a taximetriștilor. 
Surse din confederația sindicală au declarat că la manifestație iau parte un milion de persoane, nemulțumite de actul normativ al Guvernului Valls. Și nu a lipsit mult până la izbucnirea violențelor. Cel puțin 26  de persoane - șase protestatari și 20 de polițiști - au fost rănite în ciocnirile violente.

Sute de persoane purtând cagule au aruncat proiectile asupra forțelor de poliție în cursul manifestației. Potrivit poliției, la scurt timp după începerea manifestației, 'mai multe sute de persoane cu cagule' i-au atacat pe polițiști, lansând proiectile în direcția lor. Cinsprezece persoane au fost reținute.

 
Manifestații au mai fost organizate marți și în circa 50 de orașe din provincie.

În cursul dimineții, au fost semnalate baraje la Brest, în Bretania (est), și greve în portul Marsilia (sud). Sectorul energetic a fost și el afectat, cu scăderi de producție în mai multe centrale și linii de înaltă tensiune tăiate în regiunea pariziană, potrivit CGT.


Încă două zile de greve și manifestații în întreaga țară sunt anunțate pentru 23 și 28 iunie.

Mișcarea socială s-a înăsprit în urmă cu trei săptămâni, odată cu blocarea unor porturi, rafinării și depozite de carburant, obligând autoritățile să recurgă la rezervele strategice de petrol.
Guvernul francez a trecut modificările legislative prin Parlament fără dezbateri sau vot final, printr-o metodă foarte controversată dar legală în Franța. Această metodă a înfuriat sindicatele și asociațile studențești care consideră că noile măsuri vor scădea siguranța la locul de muncă, concedierile fiind mai ușor de făcut, și vor crește numărul șomerilor.