ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scepticii cu privire la vaccinurile anti-COVID s-au dovedit a fi adevărații gânditori critici. Ei au rezistat celor mai sofisticate forme de manipulare. Cum a fost aplicat cu succes Experimentul Asch la nivel global.

Bloggerul Igor Chudov a început o serie de postări despre modul în care guvernele și jucătorii nonguvernamentali din umbră ne-au manipulat psihologic în timpul crizei Covid-19. „În această serie, voi evidenția diverse trucuri murdare și voi explica de ce majoritatea oamenilor au căzut pradă acestora”, scrie Chudov. Mai jos, redăm postarea cunoscutului blogger:

În primul rând, o mică anecdotă personală.

Richard Thaler este un economist comportamental genial, laureat al Premiului Nobel, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea „teoriei impulsionării”. Munca sa privind luarea deciziilor și prejudecățile cognitive a fost inovatoare și, parțial, a ajutat guvernele din întreaga lume să aducă într-o hipnotiză majoritatea oamenilor pentru a primi vaccinurile anti-Covid.

Thaler, în jurul anului 1999, a predat și cursul meu preferat, „Luarea deciziilor”. Era profesorul meu preferat la Universitatea din Chicago, unde eram student MBA. El ne-a învățat multe despre modalitățile folosite pentru a ne deturna luarea deciziilor și despre modul cum adversarii noștri se folosesc de părtinirile noastre subconștiente pentru a ne face să luăm decizii greșite, precum și despre cum putem folosi aceste manipulări în propriul nostru avantaj în afaceri.

Ceea ce am învățat la acel curs mi-a fost util de-a lungul întregii mele vieți, mi-a afectat multe decizii privind investițiile și afacerile, m-a ajutat să convertesc potențiali clienți în plătitori, să evit mai multe prăbușiri ale burselor și multe altele. Acel curs despre luarea deciziilor mi-a salvat probabil viața, pentru că mi-a format capacitatea de a recunoaște și a rezista propagandei și manipulării privind vaccinul anti-Covid. Prof. Thaler a ajuns însă de partea greșită a istoriei, susținând propaganda privind vaccinul anti-Covid și unitățile de impulsionare, dar cursul său m-a făcut capabil să recunosc manipularea și să îi rezist.

Știind acest lucru, am ajuns să apreciez oamenii care nu au urmat un astfel de curs și adesea nu au avut educație formală în acest sens și, totuși, au făcut alegerea corectă din instinct. Acești oameni, dintre care mulți sunt cititorii mei, sunt demni de admirație, pentru că au dat dovadă de o remarcabilă independență a gândirii și de o minte limpede într-o situație foarte confuză, periculoasă și supusă schimbărilor rapide.

Experimentul Asch

„Toți experții sunt de acord că vaccinul este sigur și eficient.”

A fost suficient ca majoritatea oamenilor să se vaccineze. Doar că oricine își poate pune două întrebări:

De unde știu că toți experții sunt de acord, dacă cei care nu sunt de acord nu au voie să vorbească?

Cum poate cineva să știe dacă vaccinul anti-Covid este „sigur și eficient”, dacă nu a trecut de fapt suficient timp astfel încât să se confirme acest lucru?

În cele din urmă, cineva cu puține cunoștințe și-ar putea pune și această întrebare: „este sigur și eficient dacă nici un vaccin împotriva coronavirusului nu a funcționat vreodată și nici un produs ARNm nu a fost aprobat vreodată”?

Experimentul Asch, condus de Solomon Asch, a descoperit că majoritatea oamenilor, atunci când observă un „consens” al participanților care sunt de acord cu ceva destul de evident fals, ajunge de fapt să fie de acord cu acele opinii false doar pentru că toți ceilalți par să creadă așa.

Experimentul a fost organizat inițial cu opt persoane, dintre care doar unul a fost subiect experimental, iar restul erau actori. Acestor actori, despre care subiectul credea că sunt alți subiecți, li s-a pus aceeași întrebare, la care au dat un răspuns evident greșit. Subiectul, care nu știa că este singurul subiect real, trebuia să răspundă ultimul.

S-a dovedit că subiecții acestui experiment (a fost repetat de mai multe ori), observând un consens al celor șapte bărbați îmbrăcați elegant, au ajuns să dea același răspuns (evident incorect) precum cel dat de actori. Acest experiment privitor la conformare a fost literalmente o modalitate inteligentă de a-i face pe oameni să aibă și să exprime păreri evident false.

Acest experiment a fost repetat de multe ori, iar în cele conduse în cel mai abil mod, au făcut ca un procent de 62,5% dintre subiecți să fie de acord cel puțin o dată cu un nonsens evident.


Ceea ce e destul de ciudat, rata vaccinării în SUA, pe 1 septembrie, chiar înainte de introducerea ordinelor federale care au impus obligativitatea vaccinării, era de 62,3%. Entuziasmul pentru vaccinare începea să scadă, pe măsură ce varianta Delta arăta că vaccinurile nu sunt cu adevărat „eficiente”.


În acel moment, pe 2 septembrie, Richard Thaler a concluzionat că „un ghiont (o impulsionare) nu este suficientă”.

Constatând o scădere a încrederii, promotorii vaccinării și-au dat seama că trebuie să facă mai mult decât o simplă manipulare bazată pe propagarea unor „opinii ale experților” false. Obligativitatea vaccinării și propaganda instigatoare la ură au înlocuit „ghionturile” pentru promovarea vaccinării.

Am trăit literalmente într-un experiment Asch la nivel mondial. Fiecare ziar, post de televiziune, fiecare videoclip recomandat de YouTube continuau să ne spună că vaccinul este „sigur și eficient” și că „toți experții sunt de acord cu asta”. Am fost hrăniți în mod constant și forțat cu aceste „opinii ale experților”, non-stop.

Au fost depuse eforturi uriașe pentru a reduce la tăcere „dezinformarea”. De ce? Pentru că Solomon Asch a înțeles că orice exprimare a dezacordului – lipsa consensului – distruge imediat conformarea.


În ceea ce privește vaccinul ARNm anti-Covid, oricine și-ar lua un minut de gândire, și-ar da seama că nu se poate ști dacă vaccinurile sunt sigure și eficiente pur și simplu deoarece nu a trecut suficient timp. În mod similar, oricine putea vedea că mințile care au impus blocajele și vaccinările, miliardarii din culise și guvernele corupte s-au asigurat că orice disidență va fi redusă la tăcere. Astfel, pretinsul consens nu a existat, de fapt, deloc.

O minoritate de oameni a constatat acest lucru, a decis în consecință și a refuzat vaccinarea. Cine au fost aceștia? Voi, cititorii mei. Ce v-a făcut să decideți așa? Sunt sigur că au existat la fel de multe motive câți oameni sunt aici. Principalul motiv este că v-ați luat cu toții câteva minute pentru a vă gândi critic la acest lucru. Ați avut o gândire liberă și ați decis să gândiți cu propria voastră minte.

A fost vorba de neîncrederea voastră generală în guvern?

A fost vorba de cunoștințele dvs. aprofundate despre virologie și biologie moleculară?

A fost vorba de experiența dvs. privind șarlataniile și cunoștințele despre modul în care acționează escrocii?

A fost vorba de capacitatea dvs. de a gândi independent, fără a avea nevoie ca alți oameni să fie de acord cu voi?

Chiar și cei care au primit vaccinul și s-au luminat mai târziu sunt gânditori critici. Ceea ce este important este să vezi lumina, nu neapărat momentul când ai văzut lumina.

Celor care au supraviețuit Experimentului global Asch, felicitări! Vă rugăm să împărtășiți în comentarii ce anume v-a făcut să rezistați experimentului — De ce NU ați primit vaccinul?