ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza refugiaților pune tot mai multă presiune pe spațiul fără frontiere interne al UE.

Statele membre ale Uniunii Europene vor dezbate vineri la Bruxelles posibilitatea prelungirii până la doi ani a controalelor la frontierele interne ale Spațiului Schengen, din cauza crizei migranților care continuă la frontierele externe ale UE, transmite AFP, citând surse concordante.

Subiectul va fi analizat la reuniunea miniștrilor de interne din UE, care vor examina modul în care sunt gestionate frontierele externe, în special de către Grecia, informează Agerpres.

Mai multe state din zona de liberă circulație au reintrodus în ultimele luni controale la granițele naționale aflate în interiorul Spațiului Schengen.

Potrivit regulilor actuale, membrii Schengen au voie să reintroducă controalele în cazuri excepționale pe o perioadă de cel mult șase luni.
 
O sursă din cadrul președinției luxemburgheze în exercițiu a Consiliului UE a subliniat că, această perioadă fiind de maximum șase luni, anumite state nu vor mai putea efectua controale la frontierele interne după luna martie 2016. În consecință, președinția luxemburgheză a UE a pus pe ordinea de zi a reuniunii de vineri o prelungire de până la doi ani a termenului posibil pentru astfel de controale.

Articolul 26 din Codul Schengen are în vedere această eventualitate 'în circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea globală' a Spațiului Schengen, 'din cauza unor deficiențe grave persistente legate de controlul la frontierele externe'.