ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:25 Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat in Consiliul de Securitate că reacția Washingtonului a fost pe deplin justificată. „Suntem pregătiți să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. Statele Unite nu vor sta deoparte când se utilizează arme chimice. Este interesul nostru național de securitate vital să împiedicăm răspândirea și utilizarea armelor chimice”, a spus Haley.

ACTUALIZARE 21:13 Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Națiunile Unite, a declarat că „Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei” și a afirmat că Moscova consideră atacul „o violare flagrantă a legislației internaționale și un act de agresiune”, informează AFP. Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de ședința Consiliului, că Londra "susține pe deplin acțiunea" americană.


ACTUALIZARE 17:21 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri, cu începere de la ora locală 11.30 (15.30 GMT), pentru a dezbate loviturile aeriene punitive aplicate de SUA împotriva regimului sirian, la trei zile după un atac chimic în provincia Idlib, transmite AFP, citată de Agerpres. Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, împreună cu Iranul, a cerut desfășurarea acestei reuniuni, după ce a denunțat tirurile americane cu rachete împotriva unei baze aeriene din centrul Siriei drept „o agresiune împotriva unui stat suveran”.


Reuniunea celor 15 membri ai Consiliului va fi publică, potrivit unor diplomați citați de Reuters.

 

ACTUALIZARE 11:00 Donald Trump a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic" și a chemat „toate națiunile civilizate" să acționeze pentru a pune capăt „masacrului și băii de sânge" din această țară, scrie nytimes.com.

„Dragi concetățeni americani, joi dictatorul sirian Bashar Al-Assad a lansat un atac oribil cu arme chimice asupra civililor nevinovați. Utilizând un agent otrăvitor mortal, Assad a luat viața unor bărbați, femei și copii nevinovați. A fost o moarte înceată și brutală pentru atât de mulți oameni. Chiar și bebeluși au fost uciși în acest atac barbar. Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere o asemenea oroare. În această noapte am comandat un atac aerian în Siria, acolo de unde a fost lansat atacul chimic. Este o chestiune vitală de interes național a SUA de a preveni și a stopa împrăștirea armelor chimice.

Nu este nicio îndoială că Siria a folosit arme chimice, încălcând obligațiile căreia îi reveneau asupra convenției în ceea ce privește folosirea armelor chimice și au ignorat avertismentul ONU asupra securității. La câțiva ani de la încercările anterioare, ne-am înșelat dramatic asupra unei schimbări în ceea cel privește pe Assad. Ca rezultat, criza refugiaților continuă și amenință SUA și aliații săi. În această noapte mă adresez tuturor națiunilor civilizate să ni se alăture în această încercare de a pune punct masacrului și băii de sânge din Siria și pentru a pune punct terorismului de orice fel.

Cerem înțelepciunea Domnului în fața acestei provocări dintr-o lume plină de probleme. Ne rugăm pentru viețile răniților și pentru sufletele celor care au murit și sperăm că atâta timp cât justiția triumfă în America, atunci pacea și armonia vor ieși la suprafață în final. Noapte bună și Dumnezeu dă Binecuvânteze America și întreaga lume”, a fost mesajul integral a lui Donald Trump.  

 Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.
 

ACTUALIZARE 09:40 Atacurile cu rachete ale SUA asupra unei baze a armatei siriene „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operațiunea americană, informează Tass.

„Conducerea și politica siriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs.

 „Acesta nu este primul atac și nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta.

Guvernatorul din Homs a anunțat că sunt 5 morți și 7 răniți în urma atacului cu rachete asupra unei baze militare din Siria, potrivit BBC.

„Există morți și răniți în atacul SUA asupra bazei aeriene al-Shayrat din centrul Siriei”, a spus Barazi.

Guvernatorul a afirmat că baza militară atacată de Statele Unite a jucat un rol important în lupta împotriva teroriștilor, în cadrul operațiunii de eliberare a orașului Palmyra.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau și militari ruși, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a descris atacul rachetelor americane  asupra unei baze militare din Siria ca un act de „agresiune împotriva unui stat suveran”. Putin vede bombardamentul ca pe o „încercare de a distrage atenția publicului de la victimele civile rezultate în urma acțiunii armatei SUA în Irak”, adăugând că prin acest atac se vor ”deteriora” relațiile SUA-Rusia, a declarat Dmitry Peskov.

Marea Britanie sprijină „pe deplin" acțiunea SUA, afirma un purtator de cuvant al Guvernului de la Londra. (Reuters)

„Guvernul Marii Britanii sprijină pe deplin acțiunea SUA și consideră că a fost un răspuns adecvat la atacul barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului londonez.

Iran condamnă atacul asupra bazei militare siriene

„Iranul condamnă cu fermitate astfel de atac unilateral ... astfel de măsuri vor consolida rețeaua teroristă din Siria ... și va complica situația din Siria și din regiune," a transmis agenția iraniană de știri ISNA, care citează purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. 

ACTUALIZARE 08:40 Potrivit CNN, prețul pe barilul de țiței a crescut cu 2% ca urmare a atacului din această dimineață

„Geopolitica este de multe ori îndrumătoarea pieței de petrol", a declarat Greg McKenna, strateg șef la AxiTrader. „Atacul Statelor Unite împotriva unui regim care este susținut de ruși, într-o țară în care iranienii sunt activi și sprijină regimul respectiv, are potențialul de a provoca derapaje politice."

Posibilele reacții ale marilor producători de petrol, precum Iran și Rusia, vor „ține comercianții de petrol la limită", a spus el. „Această incertitudine susține prețurile ... pe termen scurt." 

Știre inițială

 

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacție la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunță Pentagonul, aceasta fiind prima operațiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad.


Siria confirmă atacul SUA, precizând că sunt victime, iar Rusia a avertizat că vor fi consecințe grave.

Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria

Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o „agresiune" împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite.

„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operațiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia și la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau și militari ruși, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

Pentagonul susține că a atacat avioane implicate în atacul chimic

Departamentul american al Apărării a lansat atacul asupra avioanelor militare siriene care ar fi fost implicate în atacul chimic, însă Rusia și Siria semnalaseră că armata siriană nu a lansat niciun atac neconvențional, acuzând că insurgenții susținuți de Occident folosesc arme chimice.

 Pentagonul a prezentat o hartă cu traiectoriile avioanelor siriene care au efectuat raiduri asupra orașului Khan Shaykhoun, unde a avut loc atacul chimic. Urmărind traiectoriile, Pentagonul a ales să atace o bază aeriană din zona Shayrat, în provincia Homs.

 

 


Siria a confirmat că avioanele sale atacau poziții teroriste din Khan Shaykhoun, explicând însă că probabil au fost atinse laboratoare chimice ale insurgenților susținuți de Occident.

 Administrația Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internațional al Siriei, atrăsese atenția că un astfel de atac va avea consecințe grave.

"Una dintre bazele noastre militare din centrul țării a fost vizată în această dimineață de un atac cu rachete americane și există decese", a transmis armata siriană, citată de agenția oficială SANA.

„Rusia avea semnale directe că se pregătea o operațiune militară împotriva Siriei; inițiatorii operațiunii vor purta responsabilitatea consecințelor", a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite.

Departamentul american al Apărării a anunțat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.

Președintele Donald Trump a îndemnat „toate țările civilizate" să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orășelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.