ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Obama intenționează să emită o directivă care va obliga fiecare școală publică din SUA să le permite elevilor transgender „să folosească băile care se potrivesc cu identitatea lor de gen”. Astăzi către districtele școlare a fost trimis un comunicat semnat de oficiali ai Ministerului de Justiție și Departamentului de Educație. Documentul descrie ce ar trebuie să facă școlile pentru a se asigura că niciunul dintre elevi nu e discriminat, informează New York Times.
  
Deși nu are putere de lege, această recomandare conține însă o amenințare explicită: școlile care nu respectă indicațiile administrației Obama s-ar putea confrunta cu procese sau cu pierderea ajutoarelor federale.

„Nici un elev nu trebuie să treacă vreodată prin experiența de a se simți nepoftit la școală sau într-un campus școlar”, declară în acel comunicat John B. King Jr., secretarul Departamentului de Educație,. „Trebuie să ne asigurăm că tinerii noștri știu că, oricine ar fi sau de oriunde ar proveni, au posibilitatea de a obține o educație bună, într-un mediu lipsit de discriminare, hărțuire și violență."

Obligația legală „de a asigura nondiscriminarea pe baza sexului necesită ca școlile să le ofere elevilor transgender acces egal la programe și activități educaționale, chiar și în circumstanțele în care alți elevi, părinți sau membri ai comunității ridică obiecții sau îngrijorări”, se precizează în document.. 

De îndată ce părintele sau tutorele legal declară identitatea de gen pentru vreunul dintre elevi, acel copil trebuie să fie tratat în mod corespunzător, fără să se ceară dovezi pentru vreun diagnostic medical sau certificatul de naștere. De asemenea, în comunicatul trimis de oficialități se spune și că școlile pot – fără a fi obligate – să le furnizeze alte toalete și vestiare de schimb acelor elevii care doresc „un spor de intimitate”, indiferent din ce motive. 
 
Atașat acestei scrisori, administrația Obama va include un document de 25 de pagini cu descrierea „practicilor emergente” care sunt deja în vigoare în mai multe școli din întreaga țară. Măsura reprezintă cel mai recent exemplu al administrației Obama care, folosind o combinație de politici, legi și declarații publice, a schimbat peisajul drepturile civile pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali și persoane transgender, scrie New York Times.
 
Instanțele nu au dat însă o soluție definitivă, pentru a stabili dacă legile naționale privind discriminarea bazată pe sex se aplică și în materia identității de gen. 
Guvernatorul Pat McCrory din Carolina de Nord a dat în judecată Departamentul de Justiție, argumentând că sexul „înseamnă sexul biologic și nimic mai mult. Administrația Obama ocolește Congresul, încercând să rescrie legea", a spus el.

Carolina de Nord a decis că tuturor oamenilor le este permis să folosească numai acele băi publice și vestiare ce corespund sexului lor biologic. Casa Albă a numit legea din Carolina de Nord „meschină”, iar președintele Obama a condamnat-o, spunând că ea a fost, în parte, un rezultat al politicii, dar și al „emoțiilor” oamenilor.  

De ani de zile, Departamentul de Justiție al SUA și-a făcut din problemele homosexualilor si transsexualilor piesa de bază a agendei drepturilor civile, subliniază New York Times. Fostul procuror general Eric H. Holder Jr. a descris această campanie ca fiind o continuare a erei drepturilor civile, care a adus drepturi egale afro-americanilor.